Feds trippelhöjning kan slå hårt mot Sverige

”Låg tillväxt och högre arbetslöshet”

Publicerad 2022-06-16

Den amerikanska styrräntan höjs med 75 punkter – den största höjningen på 28 år.

Detta väntas nu få dystra ringar på vattnet som tar sig över Atlanten och in i svenska hushåll.

– Det påverkar oss. Signalen är att ”nu blir det tuffare tider”, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.

På onsdagskvällen kom beskedet att den amerikanska centralbanken Federal Reserve, Fed, trippelhöjer landets styrränta.

Detta för att få bukt med landets höga inflation som nu är uppe på 8,6 procent. Precis som svenska Riksbanken har Fed som mål att hålla inflationen på 2 procent.

Den ekonomiska utvecklingen i Sverige är på många sätt lik den i USA. I tisdags stod det klart att den svenska inflationen har nått 7,2 procent och flera banker justerade därefter upp förväntningarna på Riksbankens kommande höjningar av den svenska styrräntan.

Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, väntade sig höjningen.

Enligt Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, förändrar inte Feds senaste besked de svenska prognoserna, men befäster de beräkningar man redan förberett sig på.

– Feds trippelhöjning var ganska väntad. Men det som sker i USA påverkar oss, det är en av våra absolut viktigaste handelsländer. Generellt kan man säga att om det går bra för USA brukar det gå bra för Sverige.

Arbetslöshet och låg tillväxt

Hon förklarar vidare att en lägre tillväxt i USA kan leda till sjunkande exportmöjligheter och i förlängningen en försämrad tillväxt och högre arbetslöshet i Sverige.

– Signalen är att ”nu blir det tuffare tider”. Men jag tror inte att det är en överraskning. Det är redan dyrare att tanka och handla. Däremot får man vara beredd på högre räntekostnader som detta medför.

Dock är det inte enbart det som sker i USA som drabbar svensk ekonomi just nu.

Chefen för USA:s centralbank, Jerome Powell.

– Nästan hela världen är sammankopplad. Ingen region i världen ser särskilt starkt ut just nu. Även den europeiska centralbanken har flaggat för en räntehöjning. Allt det här gör det lättare för Stefan Ingves att höja den svenska räntan, sannolikt blir det en dubbelhöjning nu i juni.

Lågt förtroende för ekonomin

Svenskarna kan nu räkna med att vi går in i en lägre tillväxtfas som sannolikt kommer att innebära stramare hushållskassor och en sjunkande bostadsmarknad.

– Om man tittar på konsumenternas förtroende för ekonomin i olika mätningar så är det väldigt lågt. Det tillsammans med förväntat höjda räntor gör att bostadspriser väntas sjunka med runt 8 procent i år.

– Det är inte sådär jättepeppigt. Tyvärr är det lite dystert.

Samtidigt, påpekar Alexandra Stråberg, ser Sverige ut att stå emot den ekonomiska stormen relativt bra.

– Vi väntar oss trots allt en tillväxt på 2 procent i år. Även om konsumenternas förtroende går ned och vi ser liten nedgång i privat konsumtion visar tjänsteföretagen på en tillväxt. Vi tror fortfarande på en mjuklandning för konjunkturen, även om riskerna för sämre utfall har ökat.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln