Svensk julskinka kan bli rekorddyr

Tea Oscarsson/TT

Publicerad 2021-11-20

Dyr svensk gris kan pressas av dansk och tysk billig gris. Arkivbild.

Det kan bli bökigt att få tag i en prisvärd svensk julskinka i år. Däremot kan överproduktion i resten av EU göra att importerad skinka blir desto billigare.

– En osäkerhet är om Tyskland och Danmark kommer att pumpa in billigt exportkött till Sverige. Eller kommer den stabila efterfrågan på svenskt kött att göra att vi bibehåller de höga priserna? säger Emma Frödå, lantbruksspecialist på Danske Bank.

Slaktpriset, det kilopris producenten får, var knappt 20 kronor år 2020 för svenskt griskött. Det går att jämföra med prisnivån åren innan på 16-17 kronor.

I EU har priset rasat till omkring 13 kronor.

Svinpesten i Tyskland

Den afrikanska svinpesten som spridits i EU sedan 2014 har nu tagit sig så långt norrut som Rostock i norra Tyskland. Europa är en stor exportör av griskött till exempelvis Kina, men Kina som under 2019 drabbades hårt av svinpesten har nu byggt upp sin egen population och behöver inte importera lika mycket.

De är inte heller sugna på att importera en ny våg av svinpest.

– Kineserna vill absolut inte få in den afrikanska svinpesten igen. Det har därför satt upp handelshinder som gör att EU:s största exportmarknad försvann, säger Emma Frödå.

Med den sinande efterfrågan rasade priset på griskött i EU som helhet, men den svenska marknaden påverkades inte på samma sätt.

– I Sverige har vi nästan ingen export, utan äter det kött vi producerar. Därför påverkas inte priserna på samma sätt här.

I Sverige har importen av griskött minskat det senaste året (-21 procent), och den svenska skinkan har tagit en större marknadsandel, 80,4 procent jämfört med 74 procent förra året, enligt statistik från Jordbruksverket som Danske bank har sammanställt.

Svensk skinka ännu dyrare

Här i Sverige uteblir prispressen och de dyrare priserna på energi, foder och drivmedel lär ge utslag på konsumentpriset.

Svensk grishållning har också högre djurhållningskrav än många andra länder, vilket påverkar priset.

Men till jul är det ändå många som väljer den svenska grisen.

– Historiskt sett har man varit mer mån om att köpa svenskt kött med högre kvalitet till högtider, säger Emma Frödå.

Följ ämnen i artikeln