Grisbonden: Rimligt att maten är dyr

Matpriset skenar – och tros fortsätta uppåt

Publicerad 2022-08-17

Matpriserna stiger som aldrig förr.

Ett nödvändigt ont, hävdar lantbrukaren och Östergötlands LRF-ordförande Jeanette Blackert.

– Det jag stör mig på är att man alltid pratar om att maten ska vara så billig, säger hon.

Den som köper smöret tappar mer och mer av sina pengar. Att hitta ett smörpaket runt 70 kronor i kyldisken har inte hört till ovanligheten den senaste tiden.

Ulf Mazur från jämförelsetjänsten Matpriskollen har tidigare vittnat om flertalet prisökningar på mejerivaror.

– De här basvarorna är en av de största utgiftsposterna sett till helår och nu börjar prisuppgångarna bli kännbara, vilket är allvarligt. Det har varit tre prishöjningar hittills i år och det har vi aldrig varit med om i vår livstid, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Men det är långt ifrån bara ost, smör och mjölk som blir dyrare. På onsdagen presenterades nya siffror som visar att livsmedel och alkoholfria drycker i årstakt stiger med 13,5 procent i juli. Det är en ännu större ökning än juni månads historiskt höga siffra på 11,2 procent.

Svider det i plånboken efter ett besök i matvarubutiken? Eller har du något smart tips att dela med dig av? Här kan du ställa frågor och dela med dig av dina känslor kring rekordpriserna.

  • Fastnålat inlägg
    17 aug 2022
    Ulf Mazur

    Hej och tusen tack för alla spännande inlägg, men måste avsluta nu!

    Jag hoppas vi får återkomma till detta brännheta ämne inom kort igen.

    Bästa hälsningar,

    Ulf på

    Matpriskollen

Denna chatt är stängd.

  • 17 aug 2022

    Slängs så otroligt mycket mat i svenska hem, ta vara på rester och planera maten bättre. Butiker bör börja frysa ner tex kött som är på väg att gå ut för att slippa slänga det. Går utmärkt att både köpa och sälja fryst kött, gör vi enbart i våran gårdsbutik.

    Madelene

    Hej Madelene!

    Ja 30% räknar man med är svinn. Massa lösningar pågår i alla led för att minska detta från jord til bord och detta är superviktigt. Mycket går att spara o frysa in och sätt kylen på 4 grader ist för 8 grader så håller sig maten dubbelt så länge!

    Butikerna kör ofta numera utförsäljning för att slippa svinn och det är superbra!

    Hls//ulf

    Ulf Mazur
  • 17 aug 2022

    Jag äter jättebra och nyttigt, 600kr i månaden lägger jag på mat. Knäckebröd med ost och ägg på morgonen soppa till lunch och en go sallad med tonfisk, mumsigt det 20kr om dagen mer behöver jag inte för mat.

    Per

    Hej Per!

    Ja kul att läsa! Alla har olika situation och bra med din syn på att det går att äta bra för vettig peng. Tror faktiskt det jag med.

    Hls//Ulf

    Ulf Mazur
  • 17 aug 2022

    Känns som det att det kommer bli mer snatteri.

    Benjamin Johansson

    Hoppas inte...

    Känns inte som rätt väg väl...

    hls//ulf

    Ulf Mazur
  • 17 aug 2022

    Ät mycket frukt och grönsaker minst ett halvt kilo om dagen är man rekommenderad. Ursäkta men vilken pensionär tror ni har råd att köpa något av detta? Man får mindre och mindre för pengarna och allt blir dyrare. I synnerhet grönsaker, frukt och mejeriprodukter. När man inte kan äta vad som helst pga sjukdomar i magen utan måste äta vissa dyra saker får man välja. Äta bra och strunta i elräkningen eller ät dåligt och betala elen. :(

    Ewa KL

    Hej Ewa!

    Ja alla har olika situation, men frukt o grönt hat totalt sett inte alls ökat så mycket i pris i år. Runt 5%, men kolla priserna och köpo bara i säsong och kolla extrapriserna! Och kolla vikten på gurkan som säljs per styck... ;)

    hls//ulf

    Ulf Mazur

Inte sett toppen

Mycket tyder på att vi ännu inte sett taket på uppgångarna. Det tror bland annat Ica, vars vd Per Strömberg i samband med bolagets kvartalsrapport på onsdagsmorgonen sade:

– Vår bedömning är att de kommer fortsätta upp något men det är svårt som alltid att ge en långsiktig prognos. Det beror på utvecklingen i Ukraina, det beror på hur skördarna kommer att komma in, det är väldigt många faktorer som spelar in men det är rimligt att tro att matinflationen på helårsbasis kommer att hamna på tio procent eller över, sade han till TT.

”Det jag stör mig på är att man alltid pratar om att maten ska vara så billig”, säger lantbrukaren Jeanette Blackert.

Lantbrukaren Jeanette Blackert är inne på samma spår. Än är inte toppen nådd – och vi bör ställa oss in på att generellt högre priser även framöver.

– Jag tror att det kommer att bli en högre normalnivå på livsmedel. Det får vi nog vänja oss vid och kanske ändra vårt beteende, säger Jeanette Blackert som också är ordförande för LRF i Östergötland.

Hon anser samtidigt att maten har varit ”otroligt billig” de senaste åren, ett resonemang hon tidigare fört i P1 Morgon. Nu börjar maten snarare närma sig sitt rätta värde.

– Vi har lagt mindre och mindre av vår disponibla inkomst på livsmedel de senaste åren. Andra saker har tagit plats i stället. Nu stiger matpriserna på grund av flera orsaker, bland annat kriget i Ukraina, så det har gjort att kostnadsmassan har ökat och då kommer priserna att gå upp.

Jeanette Blackert understryker att hon har förståelse för att vissa hushåll får det kämpigt i takt med att matpriserna stiger. Men på det stora hela har hon reagerat på röster som säger att ”maten ska vara billig”. Det går inte ihop med böndernas kalkyler, anser hon.

– Ändå är maten – det hörs på namnet – ett livsmedel. Det är medel för att vi ska kunna leva. Då känner jag, varför ska det vara så billigt samtidigt som det ska hålla en hög kvalitet?

”Det är kärvt, det är det”, säger grisbonden Jeanette Blackert efter den senaste tidens prisökningar som påverkar hennes verksamhet.

Är prisökningarna nödvändiga för att bönderna ska överleva ekonomiskt?

– Ja, det är de ju. Det jag hörde senast var att livsmedelspriserna hade gått upp med 10 procent och våra kostnader har ökat med 30 och 40 procent. Nu kommer det att betalas ut ett krisstöd och det täcker en del, men det är en bit kvar. Så det är nödvändiga prisökningar.

”Det är kärvt”

Utöver grisverksamheten produceras även spannmål på Jeanette Blackerts gård i Östergötland. Hennes marginaler har sjunkit kraftigt efter den senaste tidens prisökningar på energi.

– Lönsamheten är betydligt sämre än tidigare. Men vi producerar till största delen vårt eget spannmål och då märks inte det likviditetsmässigt som om jag skulle behöva köpa spannmål som många av mina kollegor har gjort. Då blir det väldigt kännbart.

– Men det är kärvt, det är det.

Följ ämnen i artikeln