Resebranschen i fritt fall – kan slås ut helt

Omsättningen ner med 90 procent – tusentals arbetslösa

Uppdaterad 2020-10-23 | Publicerad 2020-10-14

Omsättningen hos Sveriges resebyråer och arrangörer har rasat kraftigt sedan coronapandemin slog till.

Fram till och med september i år har försäljningen minskat med över 30 miljarder. Flera tusen arbetstillfällen har försvunnit.

– Det kan inte betraktas som något annat än en katastrof, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF, är orolig för en bransch i fritt fall – och varnar för konsekvenserna om ingenting görs.

Pandemin och UD:s avrådan från resor gör att resebranschen står nästintill helt stilla. Enligt resebranschorganisationen SRF omsätter resenäringen ett normalt år cirka 60 miljarder kronor, men på grund av restriktionerna har försäljningen rasat med nästan 90%.

– Normalt skulle branschen omsatt 45 miljarder de första nio månaderna av året. Nu blev det bara 15 miljarder, säger Didrik von Seth.

För att inte hela branschen ska slås ut har SRF lagt fram ett förslag till regeringen som innebär att kortidspermitteringen och omställningsstödet förlängs för utsatta branscher.

– Vi har ännu inte hört från regeringen om man ämnar förlänga permitteringsstödet eller omställningsstödet. Görs det ingenting i Sverige kommer arbetstillfällen i resebranschen att flytta till andra länder, säger Didrik von Seth.

Ber om hjälp – från resenärerna

SRF har även föreslagit att en fond ska inrättas som ska hjälpa reseföretag att klara nuvarande och framtida återbetalningar på grund av inställda resor till följd av restriktionerna. Fonden ska självfinansieras genom att resenärerna får betala en extra avgift på fem kronor per flygresa eller 25 kronor för en paketresa.

– Medan många branscher sakta börjar återhämta sig finns det få ljuspunkter för resebranschen. Den samlade bedömningen som branschen gör enligt en nyligen gjord undersökning är att läget knappast kommer att förbättras inom de närmaste sex månaderna, säger Didrik von Seth.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu