Experten om rapporterna: Ställ bankerna mot väggen

Två av tre storbanker redovisar svaga resultat

Uppdaterad 2019-11-15 | Publicerad 2019-10-23

Handelsbanken ska genomföra ett stort sparprogram, Swedbank går sämre än väntat medan SEB gjorde ett starkt resultat.

Summan av morgonens delårsrapporter är att bankerna inte längre kan luta sig tillbaka, menar ekonomen Frida Bratt.

– De kan inte längre vara ”fat cats”, säger hon.

Under onsdagsmorgonen meddelade Handelsbanken att de måste sänka den årliga kostnadsnivån med cirka 1,5 miljarder kronor.

Samtidigt uppgav banken att resultatet för tredje kvartalet belastas av en omstruktureringskostnad, en reservation, på 900 miljoner kronor. Pengar som avser kostnader för bland annat avveckling av kontor och för att hantera uppsägningar.

Swedbank å sin sida har av delårsrapporten att döma nått sitt mål på en avkastning på eget kapital med nöd och näppe. Bland annat är det på bolånemarknaden som Swedbank, likt många av sina konkurrenter, tappar mark.

– Jag skulle kort sammanfatta det som ett stabilt kvartal, men med extraordinära kostnader, säger Swedbanks vd Jens Henriksson till TT.

Prispressen fortsätter

Prispressen på bundna bolåneräntor blir allt vanligare, allt för att kunderna ska bli låsta till en specifik bank under en lång tid.

Det menade i alla fall ekonomen Claes Hemberg, när Aftonbladet pratade med honom förra veckan.

– Räntor är en väldigt viktig intäkt, en jättestor del av bankernas ekonomi. När räntorna är så låga måste de tänka efter: Vänta nu, om inte vi kan tjäna pengar på det här, hur ska vi då tjäna pengar?”, sa han då.

Även Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är inne på samma spår efter morgonens rapporter.

– Man kan konstatera att pressen på bankernas bolånemarginaler fortsätter, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Ur kundernas perspektiv är det just nu ett gyllene läge att förhandla ner sin ränta, har Claes Hemberg tidigare sagt till Aftonbladet.

– Ja, för bankerna är pressade. Tidigare har man internt sagt att det ”inte är några problem, våra bolånare flyttar inte”. Men nu börjar det hända saker. Det kommer nya banker, SBAB och Danske Bank är inte nya, men de kan tjäna på att sänka räntorna för då flyttar kunderna över till dem, sa han då.

Bankerna kan inte luta sig tillbaka

Frida Bratt menar att storbankerna inte längre kan luta sig tillbaka och vara säkra på att behålla bolånekunder trots dåliga erbjudanden.

– De kan inte längre vara ”fat cats”, säger hon.

Även hon är inne på spåret att bolånetagare kan utnyttja det gällande läget.

– Ställ bankerna mot varandra och ställ krav på bättre ränta. Uppstickare som Danske bank, Länsförsäkringar, Landshypotek med flera erbjuder bra räntor – hör efter vad du får där och ställ storbanken mot väggen, säger hon.

”Bind inte räntan”

Hon fortsätter:

– Det är också en anledning att inte binda räntan, trots att många aktörer nu sänker räntan på långa bindningstider för att locka kunder. Och trots att det finns en risk att Riksbanken kommunicerar en höjd ränta vid årsskiftet imorgon, mot alla odds, säger Frida Bratt.