Felparkerad bil bogseras bort omgående

Av: 

Kristofer Gustafsson

Parkeringsvakten noterar ägarens skuld och beslutar att bogsera bort den felparkerade bilen.
Parkeringsvakten noterar ägarens skuld och beslutar att bogsera bort den felparkerade bilen.

Bilar

Parkeringsvakten ser i sin handdatorn att bilens ägare har obetalda parkeringsskulder.
Som en följd forslas den felparkerade bilen omgående bort.
Göteborg blir först med att använda den nya metoden.
Fler kommuner följer efter?

Sedan några år har kommunen rätt att bogsera bort en felparkerad bil när ägaren har mer än 5 000 kronor i obetalda felparkeringsavgifter. Bilen behöver inte återlämnas förrän skulden är betald.

Bilen forslas bort

Regeln har funnits i flera år men har i praktiken inte tillämpats eftersom parkeringsvakterna haft svårt att kontrollera ägarnas skulder. Bilar har fått stå kvar.

Nu har Transportstyrelsen och Göteborgs Stad tagit fram en teknisk lösning där vakten omedelbart i handdatorn ser ägarens eventuella parkeringsskuld. Och felparkerad bil kan forslas bort.

– Vi räknar med att forsla bort betydligt fler bilar än tidigare. Vår förhoppning är att antalet fordon med obetalda felparkeringsavgifter ska minska, säger Carina Abrahamsson, enhetschef för Parkering Göteborg i ett pressmeddelande.

Motverka målvakter

Ifjol tog Göteborgs Stad hand om drygt 350 bilar med obetalda felparkeringsavgifter. Ofta äldre bilar utan större värde registrerade på en så kallad bilmålvakt. Så fordonets verklige ägare slipper betalningsansvar för fordonsrelaterade skatter och avgifter.

– Bogserar kommunen bort bilen måste hela parkeringsskulden betalas för att bilen ska lämnas tillbaka. Riskerar du att bli av med bilen sjunker sannolikt intresset för att registrera den på en målvakt, konstaterar Jan-Olov Öhrn, informationsdirektör på Transportstyrelsen. 

Flera kommuner på tur

Notoriska felparkerare finns inte bara i Göteborg utan är idag en vanlig företeelse i de flesta större städer i landet. Transportstyrelsen ser inga hinder för att etablera en motsvarande lösning också i andra kommuner. Det är högst troligt att fler kommuner följer efter om det faller väl ut i Göteborg.

ANNONS

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ däck tryggt och enkelt hos Dackonline!

Extern länk från Däckonline SE

Beställ här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Undvik skuldfällan inför pensionen – så gör du

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar

Transportstyrelsen

Trafik