Hotellägaren om krisåret: Ett vakuum

Från tårar till hopp – ”vi kommer att klara oss”

Uppdaterad 2021-06-04 | Publicerad 2021-05-30

Kris och panik har bytts mot hopp och optimism.

Hotell Hulingen i Hultsfred klarade den värsta krisen.

Nu blickar ägaren Putte Svensson Sahlin mot ljusare tider med lättare restriktioner.

– Vi är lyckligt lottade, säger han.

Då, i mars 2020, var allt mörker och elände. Putte Svensson Sahlins livsverk såg ut att adderas till den redan långa listan över konkurser som drabbade svenska företagare.

I en tårfylld video, som sedermera blev viral, vädrade han sina tankar:

– Man gråter ena sekunden och skrattar i nästa, sa han till Aftonbladet då.

Lite mer än ett år senare ser det ljusare ut. Visst, allt är inte som det brukade vara. Endast sju av 35 i personalstyrkan jobbar kvar och bokslutet visade en omsättning på 11 miljoner kronor, jämfört med 2019 års 19 miljoner.

Men hans röst är inte längre tyngd av gråt och förtvivlan, och bolaget står inte längre på ruinens brant.

– Vi kommer att klara oss, säger han.

Hotelldirektören Putte Svensson Sahlin vädrar morgonluft i och med de lättade restriktionerna.

Hoppfull efter beskedet

”Nu skymtar vi början på slutet”, sa statsministern samtidigt som han meddelade de nya restriktionerna tidigare i veckan. Ett glädjens besked för många, så också för Putte.

– Jag är faktiskt försiktigt positiv. Det var mycket bättre än jag någonsin kunnat hoppas på.

Vad innebär det här för er?

– Det innebär att vi kan börja planera för att återgå till något som liknar det normala. Vi kan räkna med att förhoppningsvis ha någon slags normal verksamhet från och med den 1 oktober. Sen om det kommer att vara ”normalt” vet jag inte.

Rent ekonomiskt har det gått bättre än väntat för Putte och hans Hotell Hulingen under pandemin. Inte bra, men bättre. De statliga krisstöden har passat verksamheten väl, säger han, samtidigt som de gynnades av att snabbt tänka om, tänka nytt. Bland annat genom att börja med take away och servera mat till industripersonal i området.

– Det har varit positivt på så vis. Vi har hittat nya lösningar i form av affärssegment som vi inte hade innan.

Tappat 63 procent mot 2019

Att hotellbranschen har gått på knäna under pandemin råder det inga tvivel om. De annars så flitiga hotellgästerna i form av affärsresenärer, konsertbesökare och utrikes turister försvann som över en natt. Kvar stod tomma lobbys och ekande frukostbufféer.

Läget är något bättre nu än förra året. I april låg logiintäkterna på 555 miljoner kronor för de svenska hotellen. Det är en fördubbling mot i fjol, men likväl ett tapp på 63 procent jämfört med 2019, enligt Stockholms Handelskammare.

Hos branschorganisationen Visita är man försiktigt positiv, men säger att det är en lång bit kvar till nivåer som före pandemin. Uppförsbacken är lång, enligt vd:n Jonas Siljhammar.

– Det kommer dröja till minst 2023 innan vi kommer tillbaka till de omsättningssiffror som vi såg innan pandemin. Jag tror tyvärr att vi till och med går in i 2024, säger han.

Jonas Siljhammar, vd Visita.

Hur kommer de nya lättnaderna påverka branschen?

– Det kommer ha en positiv inverkan på hotellen, absolut. I och med att restauranger, som ofta finns i hotell, får ha öppet längre kommer det påverka positivt. Sen kan de nya publikreglerna gynna hotellen i och med att många i anslutning till ett evenemang bor på hotell.

Vad blir den största utmaningen framåt?

– Just nu är det fokus på att få så många sunda företag som möjligt att överleva så att vi sen kan återanställa. Vi kommer ha en jätteutmaning att få igång branschen sen, så kompetensförsörjning blir oerhört viktigt.

Putte Svensson Sahlin driver Hotell Hulingen i Hultsfred.

”Lärt mig att bo i tält”

Även om Putte har en optimistisk syn på framtiden dröjer sig vissa orosmoln kvar. Tuffast framåt blir att hitta personal när de väl förbereder sig för en ”normal nivå”.

– Det är som att börja om på noll. Hela omvärlden sitter och väntar på att någon ska trycka på en knapp och sedan öppnar vi upp. De som tidigare jobbade här har hittat andra jobb och kommer inte tillbaka.

Vad har du lärt dig av det här året?

– Jag har lärt mig att man ska bo i tält. Man måste försöka att ha en verksamhet som är flexibel så att man kan packa ihop och flytta eller ändra om när det väl behövs.


Nyfiken på att investera i aktier? Gå med i FOMY