H&M-anställda utan full lön i månader

Publicerad 2020-06-28

När Johanna blev permitterad från sitt jobb på H&M lovades hon nästan full lön.

Men trots att det gått månader håller klädjätten fortfarande inne med nära hälften av pengarna.

– Det handlar om minst 10 000 kronor, säger hon.

Klädjätten H&M drabbades hårt när coronakrisen slog till. Personal permitterades och butiker stängde. I den senaste delårsrapporten, som presenterades på fredagen, redovisade företaget ett rörelseresultat på minus 6,2 miljarder kronor under det andra kvartalet.

Under våren togs flera besked snabbt och de anställda fick lägga om sina arbetstider, enligt Johanna. Hon vill vara anonym och heter egentligen något annat.

– Vi var hemma väldigt mycket men jobbade våra tolv timmar i veckan, cirka fyra timmar om dagen, tre dagar i veckan. Det var så från mitten av mars fram tills för ungefär två veckor sedan, säger hon.

Johanna vill vara anonym och heter egentligen något annat.

”Känns riskabelt”

De timmarna Johanna och kollegorna var inne i butiken i södra Sverige var det mycket att göra och hon upplever att de utsattes för en hel del risker.

– De enda skydden vi har är handsprit och plastskydd vid kassorna. Det känns riskabelt och folk respekterar inte avstånd, men vi som jobbar måste ju vara där, säger Johanna som jobbat på H&M i närmare tio år.

– Det känns som att vi jobbar för mycket mer än vad vi får för det.

När de anställda fick besked om permitteringarna lovades de få ut nästan hela lönen, H&M skulle stå för 40 procent och staten för 60 procent. Men när lönebetalningen för mars trillade in på kontot saknades OB-tillägget, som utgör en stor del av lönen för många butiksanställda. Även på aprillönen uteblev OB:n.

– Vi fick aldrig 92,5 procent av lönen, utan gick ju på minimilön. Ungefär halva lönen försvinner utan OB, säger Johanna.

Får vänta på pengarna

Efter att hon och kollegorna uppmärksammat lönekontoret på de uteblivna pengarna fick de besked om att de skulle betalas ut i juni. Men för ett par veckor sedan tvärvände lönekontorot, enligt Johanna.

– Nu har de ändrat sig igen, och de vet inte när den kommer heller. Deras svar är att det är så många som måste få lönen korrigerad. Vi kommer få pengarna men det är ingen som har svar på när. Det kan vara efter sommaren, vi har ingen aning, säger hon.

”Har all respekt och förståelse”

H&M vill inte ställa upp på någon telefonintervju utan svarar via mejl att coronaviruset skapat en extraordinär situation.

”Vi har all respekt och förståelse för hur den påverkar våra kollegor. Vi följer Svensk Handel och Handels överenskommelse gällande korttidspermittering och utbetalning av OB-ersättning. Tyvärr kom godkännandet från Tillväxtverket för sent för att kunna betala ut OB-ersättningen i junilönen till korttidspermitterade butiksmedarbetare, vilket medför att OB-utbetalningen i stället kommer att göras i juli,” skriver Jeanette Mattsson på H&M:s pressavdelning.

Hur många som väntar på OB är oklart. Aftonbladet har ställt flera frågor om detta till pressavdelningen, som inte besvarats.

Enligt fackförbundet Handels meddelade H&M i förra veckan att de hade problem med sitt lönesystem. Det i kombination med att Tillväxtverket dröjt med utbetalningar ska ha ställt till det för klädjätten.

– Från Handels sida har vi yrkat på att företaget behöver utbetalningar i förskott av detta skäl, men igen överenskommelse om detta har ännu nåtts, säger Fritjof Carlsson-Brandt, pressekreterare.

PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu