Krögarens panik: Tusen avbokningar på fem dagar

Svenskt Näringsliv: Inför coronaåtgärder för krögarna nu

Publicerad 2021-12-09

Skärpta restriktioner och en växande oro för en ny coronavåg slår hårt mot restaurangbranschen.

På fem dagar har värmländske krögaren Patrik Ekman sett tusen julbord avbokas och intäkter för minst en halv miljon gå upp i rök.

– Alla förtjänar bättre än att vara med om den här karusellen igen, säger han.

Efter ett tufft 1,5 år av pandemi hade Patrik Ekman och personalen på hans fyra anläggningar i Värmland äntligen börjat se ljuset i tunneln. De hade börjat återanställa efter att ha tvingats säga upp tre fjärdedelar av personalstyrkan och hade en lovande julbordssäsong framför sig.

När regeringen presenterade de nya restriktionerna på tisdagen ville krögaren Patrik Ekman, vd för Ekman Hotels, bara gå hem och gråta.

– Vi i krogbranschen, personal på sjukhusen, ja alla förtjänar bättre än att vara med om den här karusellen igen, säger han.

”Bad dem att inte avboka”

Julbordsavbokningarna började redan förra veckan när regeringen och Folkhälsomyndigheten flaggade för att nya rekommendationer och restriktioner var på väg.

– Det hade ett starkt signalvärde. Jag bad folk att inte boka av utan att vi skulle göra det på ett ansvarsfullt sätt tillsammans i stället, säger han.

December och julbord är en av de viktigaste månaderna för många restauranger då en buffert ska byggas upp för de första tuffa tre månaderna efter årsskiftet.

För Patrik Ekman är den nu i fara när hans hotellanläggningar i Karlskoga, Årjäng, Kristinehamn och Charlottenberg tappat en femtedel av bokningarna.

– Jag har ingen exakt siffra på vad vi har förlorat men det är minst en halv miljon kronor som är borta, säger han.

Nya restriktionerna har slått hårt mot bland annat krögaren Patrik Ekman.

”Folk är livrädda”

Patrik Ekman har fått samtal från andra krögare som drabbats på samma sätt.

– En av dem hade fått 700 avbokningar bara på en dag. Mönstret är tyvärr så.

Det finns inga rekommendationer om att undvika restaurangbesök, glöggmingel eller julbord. Restauranger ska se till att gästerna inte behöver trängas och ”vidta andra smittskyddsåtgärder”.

Men eftersom många kunder är företag som man har en relation till och som man vill ska återvända är det i princip omöjligt att ta någon slags avgift för avbokningar.

Kravet: Coronastöd nu

En oro hos Patrik Ekman har varit att regeringen genom att inte införa strikta restriktioner inte kommer att stötta dem som drabbas.

– Folk är livrädda att hamna i en sits där regeringen satt in hårda restriktioner och därför inte ser att det behövs några stöd. Jag blev lite lättad efter pressträffen för det lät som att man är redo att införa stöd om det behövs, säger han.

Även på branschorganisationen Svenskt Näringsliv finns den oron. Tillförordnad chefsekonom Jonas Frycklund säger till SVT Nyheter att regeringen borde införa coronaåtgärder nu.

– Det behövs täckas upp för de fasta kostnader som restauranger nu kommer ha. Det finns inga reserver kvar för de här företagen, säger Frycklund.

Oron: Tvingas säga upp

Vilken är din största oro?

– Det är ju att folk förlorar sina jobb igen och att restaurangerna inte överlever. Det största problemet är att vi redan tvingats säga upp personal två gånger redan, det gör man inte en tredje gång. Då kommer folk inte vilja komma tillbaka när vi är redo att öppna igen, säger Patrik Ekman, som trots allt känner sig lite mer hoppfull i dag trots det deppiga beskedet.

– Jag har kommit in i kämpartagen. Vi får laga efter läge och hitta sätt att ställa om. Vi ber folk att inte avboka utan att beställa catering i stället och det är en del som gör det nu, säger han.