11 smarta tips för att spara in på elen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Att elen slår rekordpris känns i plånboken. Men det finns enkla knep som du kan göra själv som kan spara in tusenlappar. Läs våra smarta tips här!

Elen har blivit märkbart dyrare ute i stugorna. Beroende på elområde kan kWh-priset skilja sig enormt. I mars 2022 noterades ett timpris på över 7 kr/kWh i både Stockholm och Malmö. Kriget i Ukraina har dessutom skapat dominoeffekter på bränslepriserna som i sin tur också ökar elpriserna ute på den nordiska marknaden. Men allt är inte nattsvart.

Det finns enkla knep som du själv kan ta till för att minska dina elkostnader. Visste du att du till exempel kan kontakta en energirådgivare? Energi- och klimatrådgivning är helt gratis och är en opartisk och lokalt anpassad service från din kommun. Läs mer om detta hos Energimyndigheten här!

Tips 1 – Se över ditt elavtal

Först och främst kan det vara dags att se över ditt elavtal. Välj i lugn och ro och jämför noga vad de olika leverantörerna kan erbjuda dig. Ofta finns det kampanjer och rabatter som du kan spara pengar på. Men var noggrann kring vad som gäller när kampanjperioden löper ut. Matchar det då fortfarande dina önskemål?

Jämför ditt elavtal nedan!

Tips 2 – Stäng av så mycket som möjligt

Stäng av golvvärmen, handdukstorken (om det är tillåtet) och alla produkter på standby. Enligt Eon kan du spara in 500 kWh per år bara genom att stänga av standby-läget.
Samma sak gäller för sladdar som lämnas löst i kontaktuttagen. Att lämna exempelvis mobilladdaren eller eltandborsten i kontaktuttaget är inte att rekommendera. Utöver att de utgör en brandrisk, drar de fortfarande el helt i onödan.
Satsa istället på grenkontakter med strömbrytare. Då kan du snabbt och enkelt stänga av. Köp din grenkontakt här!

Tips 3 – Se över ditt värmesystem

Kan det vara dags att uppdatera ditt värmesystem? Detta medför såklart en större kortsiktig kostnad men kan spara in tusenlappar under en längre tid. Ta även en extra titt på inställningarna för ditt värmesystem. Många värmepumpar har inställningar som exempelvis ”ekonomiläge” eller ”semesterläge”. Detta kan minska din energianvändning markant!

Se även över om det kan behövas service. Om exempelvis luftfilter rengörs kan du spara upp till 20% av energianvändningen.

Tips 4 – Skippa torktumlaren

Det går det alldeles utmärkt att torka din tvätt på en torkställning. Bor du i lägenhet funkar det lika bra att hänga upp din tvätt eller använda tvättstugan såklart.

Klicka hem din torkställning här!

Tips 5 – Använd en airfryer

En airfryer går visserligen på el, men den drar betydligt mycket mindre än en vanlig spis. Med en airfryer kan du göra massor av goda härliga måltider.

Köp din airfryer till bästa pris hos Prisjakt här!

Tips 6 – Täta lister och stäng gardiner

Se till att kylan inte sipprar in genom fönster och dörrar. Det är enkelt att täta fönster och lister och är ett billigare alternativ än att byta hela fönstret.

Tips 7 – Se över dina vitvaror

Äldre vitvaror drar betydligt mycket mer el än de nyare energisnålare varianterna. Passa på att byta ut dina vitvaror under sommaren. Då brukar många butiker ha kampanjer och reapriser. Städa också din kyl och frys. En dammig kondensor kan öka energiförbrukningen med hela 25%.

Tips 8 – Köp mat som är i säsong

Strunta i att stå vid spisen och satsa på härligt krispig kall mat istället. Att göra matiga mackor, sallader och soppor är väldigt gott. Satsa på grönsaker som är i säsong då de är billigare.

Tips 9 – Byt lampor

Om du inte redan gjort detta är det hög tid att byta dina gamla glödlampor till LED-lampor. En LED-lampa använder bara 20% av den el en vanlig glödlampa behöver.

Köp dina lampor här!

Tips 10 – Se över poolen

Om du har en uppvärmd pool kan det lätt dra iväg på elräkningen. Satsa på en poolvärmepump då det kan minska uppvärmningen med upp till 80% jämfört med elvärme.

Tips 11 – Sänk innertemperaturen

Detta tips kanske känns väldigt givet och säkert något du redan gjort. Men det är faktiskt så att väldigt många har högre innertemperatur än vad som behövs. Bara genom att sänka en grad kan du spara in pengar på elräkningen.

Bubblare – Skaffa solceller

Att skaffa solceller blir allt vanligare. Det är inte bara bättre för miljön utan även en god investering. Med solceller blir du mer självförsörjande och bor du i en normalstor villa kan du minska din elräkning med 6 000 kronor per år enligt Vattenfall. Många storbanker erbjuder dessutom en mer fördelaktig låneränta för att installerar solceller.

Jämför och se vad din bank kan erbjuda dig!

Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Frida Westergård, Joel Holmgren
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET