”Folk ska kunna betala även om räntan höjs”

Uppdaterad 2020-03-03 | Publicerad 2020-03-02

Pensionären Gisela, 75, vill flytta från det stora huset men får inte något lån.

Bankerna säger att de förstår problemet.

Men för dem kommer säkerheten först.

– Vårt ansvar är att se till att personen som lånar också klarar en räntehöjning, säger privatekonomen Arturo Arques.

Gisela Grahm är fånge i sitt eget hus i Göteborg. Hon vill flytta från radhuset med fyra sovrum, men pengarna räcker inte till någonting annat. Banken menar att Giselas pension inte räcker för ett nytt lån och hennes levnadskostnader.

– Banken säger att jag är för gammal för några lån. Så nu är jag fast här.

En rundringning till svenska banker bekräftar att alla har samma villkor. För att få låna pengar behöver låntagaren klara en ränta på cirka sju procent.

– Just nu har vi bolåneräntor som är väldigt låga, men ingen vet hur det ser ut i framtiden. Det är viktigt att inte försätta människor i ett läge där de inte längre kan betala sina lån, säger Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom.

Arturo Arques, privatekonom.

Nordea hänvisar de också till att åldern inte har någon som helst betydelse för att få lån.

– Inkomst som pension och lön väger lika, däremot beskattas de olika. Konsumentverkets normer för levnadsomkostnader är olika stora beroende på låntagarens ålder, säger Michael Skytt, bolånechef på Nordea.

Även Handelsbanken menar att det är ekonomin och inte åldern som styr.

– Vi räknar med en kalkylränta på 7,5 procent och tar fasta på kundens inkomster, utgifter, tillgångar och eventuella skulder, säger Joel Holm, presstalesman på Handelsbanken.

10 000 kr i månaden

När banken gör en kalkyl för återbetalningsförmågan tittar man på det som kallas ”nödvändiga levnadskostnader” – alltså pengar du behöver för mat, kläder, hygienartiklar och mediciner. För en ensamstående äldre kvinna är summan omkring 10 000 kronor i månaden. Resten av inkomsten kan man säga är det som är återbetalningsförmågan för att få ett lån.

– Har man en relativt låg pension, säg 17 000–18 000
i månaden före skatt, blir det ju inte många tusenlappar över när man dragit bort 10 000 kronor i levnadskostnader, säger Arturo Arques.

Lägre värdeökning för villor

Han pekar också på att priserna för bostadsrätter gått upp med cirka 100 procent sedan år 2008 medan villorna gått upp med 70 procent.

Då är det inte konstigt att många väljer att bo kvar i sina hus även om de skulle bo billigare om de sålde huset och köpte en bostadsrätt. Hushållen upplever helt enkelt att de inte får så mycket för sina pengar om de skulle flytta från villan till en bostadsrätt.