Dambergs varning inför vintern: Blir värre innan det blir bättre

Finansministerns kritik: Utnyttjar inflationen för att smyghöja priser

Publicerad 2022-09-01

GÖTEBORG. Prischocken mot de svenska hushållen är inte över.

Till vintern – när den ryska gaskranen till Europa vrids av – väntar tuffare tider, enligt finansminister Mikael Damberg (S).

– Det kommer att bli värre innan det blir bättre, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Inflation med skenande priser på mat och bensin och dyrare bolån och el har slagit hårt mot många svenska hushåll och företag de senaste månaderna.

Inför vintern står Sverige och Europa inför ytterligare en prövning när den ryska gaskranen stängs av.

Den franske premiärministern Emmanuel Macron varnade tidigare i veckan i ett tal till fransmännen att man är på väg in i en ny era av instabilitet med krig och klimatförändringar. Han sa att ”tiderna av överflöd är över” och att människor kommer behöva göra uppoffringar.

Fullt så dramatiskt vill Mikael Damberg inte beskriva det.

– Jag har sagt att vi går mot tuffare, osäkra tider och jag har sagt att det kommer att bli värre innan det blir bättre, säger Mikael Damberg till Aftonbladet.

Han står i ett sensomrigt Göteborg och har just valtalat på Frihamnsdagarna, en göteborgsk version av Almedalsveckan. I talet tog han upp den stress och oro hos många hushåll känner över ekonomin nu.

Riktat stöd till södra och mellersta Sverige

I vintras var elpriset det högsta på 16 år. Även under sommaren har rekord på rekord slagits i södra Sverige. Vad det landar på i vinter är högst osäkert, men det varnas för att vi i värsta fall kan gå mot en ny rekordvinter i år.

Regeringen har lagt fram ett regeringsbeslut om högkostnadsskydd för vinterns elräkningar. Men vad de kan landa på och i vilket läge skyddet kickar in kan Damberg inte säga i nuläget.

– Det vet vi inte ännu. Men vi satsar 90 miljarder kronor på ett högkostnadsskydd på el till hushåll och företag.

Finansminister Mikael Damberg under Frihamnsdagarna i Göteborg i helgen.

Regeringens tidigare elstöd från i vintras fick kritik för att även boende i norr, där elpriserna var mycket lägre, fick ta del av det. Då fick också mer välbeställda hushåll stöd, något som Aftonbladet rapporterat om.

– Det nya stödet fokuserar på pris i stället för konsumtion och kommer att gå till södra och mellersta Sverige, där priserna är som högst.

Anklagar företag för smyghöjningar

Men experter har varnat för att statliga subventioner snarare kan förvärra läget i längden. Är det brist på en vara ska den inte göras billigare med subventioner, menar de.

Mikael Damberg säger att det inte finns något alternativ i dagsläget.

– Det är helt orimligt att inte göra något om vi går mot en vinter där räkningarna är astronomiska och människor ska betala räkningar och bo kvar i sina hus, säger han och pekar på att stödet tas från pengar som redan betalats in till Svenska Kraftnät. Det är också Svenska Kraftnät som kommer att ansvara för att ta fram en modell för utbetalning.

Enligt Damberg utnyttjar en del företag inflationen för att smyghöja sina priser. Han pekar på när skatten på diesel sänktes i maj – en fjärdedel av sänkningen gick till bensinbolagen.

Nu ska Konjunkturinstitutet utreda om och i vilka branscher prisfusket förekommer.

– Om det visar sig att vissa sektorer ökar sina vinstmarginaler när svenska hushåll går på knäna, då tror jag att svenska folket kommer att reagera med kraft, säger finansministern.

– Det är dags att inse att företagen också måste hantera den här frågan ansvarsfullt.

Tyskland varnar för ransonering

Sverige väntas gå in i en lågkonjunktur nästa år.

På EU-nivå smids nu en krisplan för att pressa ner elpriserna. I flera av länderna ber regeringar sina medborgare att spara på el. Tyskarna uppmanas att duscha kallt, den finska regeringen ber sina medborgare att snabb-basta.

Någon liknande uppmaning vill finansministern inte ge svenskarna.

Mikael Damberg med sin tyske kollega Christian Lindner.

Jag tror att alla människor vill betala en så liten elräkning som möjligt. Nu är det dags att se om man kan byta från direktverkande el, kanske beställa solpaneler och spara energi på ett smart sätt.

Damberg mötte sin tyska finansministerkollega Christian Lindner i förra veckan och fick höra om landets plan inför att den ryska gasen stryps.

– Där varnar man för ransonering, att elen inte kommer att räcka till alla. Putin bedriver ett energikrig mot Europa.

Ekot har rapporterat om att svenska industrier tvingar personal att jobba natt för att undvika de värsta elpristopparna. Men någon ransonering är det inte tal om för svensk del, enligt Damberg.

– Det skulle krävas väldigt mycket för det, Sverige producerar väldigt mycket el. Problemet är framför allt för de länder som är helt beroende av olja och gas från Ryssland. Det är klart att det finns krisplaner om allting, men vi ska inte hamna där i Sverige.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu