Facebook: Raderat 1,5 miljoner terrorvideor

Av: TT

Publicerad:
Techbolagen är återigen i blåsväder efter att en terrorfilm kunnat spridas på sociala medier. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Techbolagen är återigen i blåsväder efter att en terrorfilm kunnat spridas på sociala medier. Arkivbild.

Techbolag kritiseras för att terrorpropaganda kunnat spridas i deras kanaler. Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid säger att företag ”måste vara beredda på juridiska konsekvenser” efter terrorattacken i Christchurch som sändes live på Facebook.

Storbritannien förbereder för nya regler för onlinepubliceringar och sociala medier, inklusive bestämmelser för censur.

Efter terrorattacken i nyzeeländska Christchurch, som sändes live i 17 minuter på Facebook, så sällar sig Storbritanniens inrikesminister till techbolagens kritiker.

”Företag som inte städar upp sina plattformar måste vara beredda på juridiska konsekvenser”, skriver Sajid Javid på The Daily Express opinionssida.

I ett inlägg på Twitter kritiserar ministern även Youtube, Google och Twitter för att inte göra tillräckligt för att stoppa extremistpropaganda som sprids på plattformarna.

”Nu får det vara nog”, skriver Javid.

Facebook skriver, enligt nyhetsbyrån Reuters, att man under de första 24 timmarna efter terrorattentatet tog bort inte mindre än 1,5 miljoner videor av attacken, som postats av människor runt om i världen.

Kritiken kommer efter en lång tid av motvind för techbolagen. Förra årets Cambridge Analytica-skandal, som avslöjade att användares uppgifter använts för politiska syften tvingade Mark Zuckerberg att lova bättre skydd för användares uppgifter.

Publicerad:

LÄS VIDARE