Omdebatterad AF-reform fortsätter

TT

Publicerad 2021-09-10

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Arkivbild

Den omdebatterade reformen av Arbetsförmedlingen fortsätter.

Regeringen skickar nu ut lagförslag på remiss.

– Vi ska förbättra matchningen och trycka tillbaka långtidsarbetslösheten, därför reformerar vi Arbetsförmedlingen, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Regeringen skickade på fredagen ut en promemoria på remiss med lagförslag som behövs för reformeringen av Arbetsförmedlingen (AF).

– Den beskriver hur regeringen ordnat, steg för steg, tar reformeringen av Arbetsförmedlingen vidare, säger Nordmark.

Reformen var en del av januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna. Det avtalet sprack i somras.

Avtalet sprack

Men trots regeringen nu inte längre är bunden av avtalet så går man vidare med den omdebatterade reformen.

– Vi behöver göra allt i vår makt för att trycka tillbaka arbetslösheten, säger Nordmark.

– Vi tar tillvara det goda arbetet vi haft med Centern och Liberalerna.

Nordmark uppger att AF även i framtiden kommer att vara en stor och viktig myndighet i hela landet. Matchningen av jobb och arbetssökande ska dock till största del skötas av privata leverantörer som AF upphandlar.

– Ersättningen ska i hög grad vara resultatbaserad, säger Nordmark.

”Bred verktygslåda”

De tjänster som AF upphandlar från de privata aktörerna har döpts till förmedlingsinsatser. Den arbetssökande ska så långt som möjligt ges möjlighet att påverka valet av leverantör, enligt promemorian.

Nordmark understryker att det även i framtiden ska finnas en bred verktygslåda med insatser för hjälpa den arbetssökande, inklusive reguljär utbildning. Även kommuner och idéburna aktörerna ska kunna utföra arbetsmarknadspolitiska insatser.

AF ska redan vid anskaffandet av leverantörerna även kontrollera och granska dem.

– Oseriösa aktörer ska givetvis förhindras att bli leverantörer, säger Nordmark.

Ska kontrollera

AF kommer även i framtiden ha ansvar för att ge grundläggande service i hela landet och se till att tillgången på arbetsmarknadspolitiska insatser är likvärdig.

AF kommer också att ansvara för att det finns en sammanhållen planering för varje arbetssökande i form av en individuell handlingsplan.

AF ska också kontrollera att arbetssökande uppfyller skyldigheter gentemot a-kassan och krav på deltagande i olika program.

Lagförslagen ska träda i kraft 1 december 2022.

I regeringens promemoria bedöms inte de föreslagna lagändringarna i sig innebära budgetära konsekvenser för staten jämfört med i dag.

Centerns ekonomisk politiska talesperson Martin Ådahl (C), som förhandlat reformeringen med regeringen för Centerns räkning, är nöjd med Eva Nordmarks besked att reformeringen fortsätter.

Det är dock av central betydelse att det sker på ett sätt så att den når hela landet och att den verkligen träffar de som står längst från arbetsmarknaden, framhåller han.

Följ ämnen i artikeln