Besked om höjda pensioner skjuts upp

Maria Davidsson/TT

Owe Nilsson/TT

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2022-06-09

Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson och Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson utanför riksdagens finansutskott.

Om en knapp vecka klubbar riksdagen vårändringsbudgeten.

Men oenigheten är fortsatt stor om pensionerna.

Finansutskottet skjuter upp sitt ställningstagande till efter helgen.

Strax innan utskottet skulle sätta ned foten på torsdagen begärde Centern mer tid för förhandlingar om höjda pensioner. Finansutskottets så kallade justering av vårändringsbudgeten görs nu i stället på måndag.

– Behövs det mer tid för att diskutera, är vi beredda att göra det, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Regeringens förslag på höjda pensioner i vårändringsbudgeten stöds av Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Högeroppositionen har lagt ett motförslag. Dessutom kom regeringen nyligen med ett kompromissförslag.

Centerns röster kan avgöra vilket av förslagen som vinner när riksdagen ska klubba vårändringsbudgeten på onsdag. Men C driver än så länge ett eget förslag, som de övriga partierna hittills sagt nej till.

Besked dröjer

Hur C ska rösta när det egna förslaget fallit i riksdagen är ännu oklart.

– Det vore inte speciellt strategiskt av mig att nu säga hur vi röstar om de andra partierna inte tar vår utsträckta hand, säger C:s ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl.

Han hävdar att C-förslaget är det enda riktiga kompromissförslaget.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ali Esbati har inget emot att skjuta upp finansutskottets justering.

– Om det är så att några ytterligare dagar hjälper Centerpartiet att fundera över sin situation, så har vi ingenting emot det, säger han.

Förhandlingarna kommer nu att fortsätta fram till måndag i den så kallade pensionsgruppen. I den gruppen är det tänkt att alla beslut som påverkar pensionssystemet ska förankras. Där ingår S, M, KD, L och C.

Olika förslag

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) säger till TT att han inte vet när eller om pensionsgruppen ska träffas.

– Det vet vi inte än, det beror på vad som händer inom partierna just nu. Vi får se om det blir några rörelser i partierna. Självklart vore det bra om vi hittar en gemensam lösning, säger han.

Det kompromissförslaget presenterades den 1 juni. Det innebär bland annat att garantipensionen höjs permanent, från och med augusti 2022. Höjningen sker med 1 270 kronor vilket ger en ny garantinivå på 10 049 kronor för ensamstående. Idag ligger den på strax under 8 800 kronor.

I regeringens kompromissförslag ingår att en utredning tillsätts för att föreslå en så kallad gas i pensionssystemet, samt ett förslag om förstärkt jobbskatteavdrag för personer över 65 år.

Inte kunnat enas

Det förslaget är tänkt att gå högeroppositionen till mötes.

Men regeringen och högeroppositionen har hittills inte kunnat enas.

Regeringens ursprungsförslag och kompromissförslag innebär höjd pension för de sämst ställda pensionärerna från den 1 augusti. Högeroppositionens förslag innebär höjd pension från oktober. En annan skillnad är att höjningen ser olika ut för olika inkomstgrupper bland pensionärerna.

Om partierna inte kommer överens, så kommer regeringens ursprungliga förslag om ett garantitillägg ställas mot högeroppositionens förslag, eftersom regeringens kompromissförslag lagts i pensionsgruppen och inte i riksdagen.

Det förslaget ligger närmare Centerns förslag och skulle öka möjligheterna för C att rösta med regeringen, eftersom man har avvisat regeringens ursprungliga förslag.

– Nu ska vi se hur partierna ställer sig utifrån vad som har hänt under dagen så får vi se var vi landar, säger Ardalan Shekarabi.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu