Börsen i dag – följ utvecklingen här

Stockholmsbörsen föll efter Putins besked – har återhämtat sig

Uppdaterad 2022-02-23 | Publicerad 2022-02-22

Stockholmsbörsen svajar på tisdagen.

Från att ha öppnat på minus syns nu gröna staplar.

Oro för att situationen i Ukraina ska eskalera påverkar Europas kurser.

Det breda OMXSPI öppnade med 2,2 procent efter på tisdagen. Efter en dryg timmes handel hade index återhämtat sig för att i stället dansa runt nollan.

Även OMXS30, med börsens största bolag, föll med 2 procent vid öppning för att en dryg timme senare hämta in fallet. Vid tiotiden hade storbolagsindex fallit med 0,2 procent.

De kraftiga svängningarna beror framför allt på den upptrappade konflikten i Europa. Under måndagskvällen erkände Ryssland utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk som självständiga, och därefter kom uppgifter om att ryska styrkor och korsat gränsen mot Ukraina.

”Kan påverka el- och bränslepriset”

Det marknaden nu går och väntar på är hur EU och USA ska svara på Putins besked.

– Man vet inte vad allt det här kommer att få för konsekvenser än. I dag ska EU och USA meddelade vilka sanktioner de ska sätta in mot Ryssland, och vi vet inte hur Ryssland ska svara på det, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

Vad är ett värsta scenario för börsen?

– Risken finns att Ryssland stryper gas- och oljetillförseln till Europa och vi har stora europeiska länder som är beroende av rysk gas, Tyskland till exempel. Om gas och olja blir väldigt dyrt drar människor ner på annan konsumtion och då sjunker tillväxten. Om vi då samtidigt har åtstramningen från penningpolitiskt håll som innebär höjda priser för bostäder, blir det en dubbel effekt. I värsta fall kan det få konjunkturen att bromsa in kraftigare.

Men, forsätter hon:

– Det är ett värsta scenario, det tycker jag inte att man ska vänta sig. Förvänta dig snarare en osäker marknad, men att det så småningom kommer att återhämta sig eftersom att skicket på ekonomin är god. Tillväxten är stark och arbetsmarknaden är stark. 

”Får förmodligen inte stora konsekvenser”

Maria Landeborn manar samtidigt till lugn. Geopolitiska konflikter har historiskt inte inneburit stora och ihållande ekonomiska kriser. Något som också kan förklara varför Stockholmsbörsen inte reagerar nämnvärt på gårdagens besked från Putin.

– Historiskt kan vi se att det här förmodligen inte får så stora konsekvenser på ekonomin egentligen. Det är mest osäkerheten som är hög för tillfället och det brukar få småsparare att vara mer försiktiga.

Hur ska man agera som småsparare i det här läget?

– Sparar man långsiktigt ska man tänka långsiktigt. Det händer alltid saker som påverkar börsen. Vi kan gå tillbaka till vilken sekvens som helst historiskt, och det har alltid funnits orosmoln. Ibland är de större, ibland mindre. Börsen har alltid hämtat sig från kriser historiskt, den kommer att hämta sig från det här med.  

Stockholmsbörsen backade – för att sedan återhämta sig – efter Putins besked på måndagskvällen.

Moskvabörsen faller stort

I Moskva fortsätter dock det breda fallet. Under gårdagen föll Moskvabörsen med 10 procent, och i dag faller den ytterligare 8 procent.

Samtidigt stiger oljepriset på tisdagen. Nu kostar ett fat Nordsjöolja närmare 99 dollar, upp omkring 5-6 dollar sedan i går och också den högsta nivån på sju år, enligt TT.

Vid Stockholmsbörsens öppning var flygjätten SAS den stora förloraren och föll med 7 procent. Men, likt börsen i stort, återhämtade sig aktien för att vid 10.30-tiden ligga på plus 5 procent. Bolaget presenterade ett stort sparpaket på 7,5 miljarder kronor per år, under tisdagsmorgonen.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu