Så ska du göra med lönen i sommar

Spara enkelt ihop en buffert på 20 000

Uppdaterad 2020-11-16 | Publicerad 2020-05-25

Sommaren är här, solen skiner och lönen är äntligen på kontot.

Men i oroliga coronatider är det viktigt att hålla hårt i slantarna, enligt ekonomen Magnus Hjelmér.

– Utan en buffert kan privatekonomin gå åt skogen, säger han.

Allt är upp och ner i ekonomin för tillfället. För vissa har lönesumman minskat till följd av permittering, för andra blir dagens lön den sista.

– Vad du ska göra med pengarna beror helt och hållet på vilken situation du befinner dig i, säger Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Här ger han sina bästa tips till dig som jobbar hemifrån, permitterats, har kvar din vanliga inkomst – eller blivit av med din anställning.

  • Om du permitterats. Räkna då på hur stor sänkning av lönen din ekonomi klarar av. Om det visar sig att din ekonomi inte klarar av en förminskad inkomst är det av yttersta vikt att du säkrar din buffert.

– Dra därför ned på så många utgifter som möjligt genom att exempelvis se över onödiga abonnemang och spara pengarna till en buffert istället, säger Hjelmér.

  • Om du har kvar din vanliga inkomst. Om du inte markant påverkats ekonomiskt av corona-krisen räcker det med att se över sin ekonomi en extra gång.

– Se till att du har tillräckligt med sparkapital för oförutsedda händelser så att du kan känna dig trygg om din privatekonomi skulle påverkas negativt.

  • Om du jobbar hemifrån. Många lyckas spara mer pengar än vanlig när de jobbar hemifrån. Gäller detta dig så rekommenderar Hjelmér att du först utvärderar situationen, är bufferten säkrad?

– Sedan kan du investera pengarna. Det kan kännas läskigt i och med att börsen svänger ganska kraftigt i dessa tider, men så länge du sparar på lång sikt så finns det mindre risker inblandade.

  • Om du blivit av med din anställning. Är detta din sista lön rekommenderas ett totalt köpstopp. Det innebär i praktiken att du inte konsumerar något mer än det som absolut är nödvändigt. Ställ in dig på att köra med köpstopp tills du får tillbaka en inkomst.

Oavsett situation är det viktigare än någonsin att ha en buffert, enligt Magnus Hjelmér.

– Utan den är det lätt hänt att privatekonomin går åt skogen.

Han rekommenderar att man har 3-4 månadsutgifter som buffert, det säkerställer bland annat att du kan hålla din ekonomi flytande om du blir av med arbetet samtidigt som den ger dig möjlighet att parera en oförutsedd utgift.

Hur sparar man snabbt ihop till en buffert?

När man sparar är det två faktorer som avgör vad som är bäst – hur mycket man kan sätta undan och när i tiden man vill nå sitt sparmål, säger Hjelmér.

– Ett tips är att varje månad börja med att spara, då anpassar du dina utgifter efter ditt sparande till skillnad från om du skulle anpassat ditt sparande till dina utgifter.

Ett snabbt och enkelt sätt att komma i gång är att anta en ”sparutmaning”. Enkelt beskrivet kan det funka så här: du sparar 15 kronor första dagen, dag två lägger du undan 30 kronor, dag tre 45 konor, dag fyra 60 kronor och så vidare.

– När en vecka har passerat har du sparat 405 kronor och startar om sparutmaningen, det summerar till över 20 000 kr på ett år, säger han.

En buffert är A och O.


Fler tips till att säkra din ekonomiska motståndskraft:

Boendet

Ditt boende är ofta en av de största utgiftsbovarna i din ekonomi, och den kan påverkas i stor utsträckning om krisen når bostadsmarknaden.

– För att ha en motståndskraftig ekonomi kopplat till dina boendekostnader gäller det att säkra att man kan stå emot kommande räntehöjningar, säger Hjelmér.

Betalar du som om räntan var högre än den egentligen är så säkerställer du att din ekonomi klarar högre kostnader den dagen det eventuellt sker. Det är också viktigt att amortera på lånen då det minskar risken att du blir skyldig banken pengar om värdet på din bostad sjunker och du tvingas sälja.
Flexibel ekonomi
Om du inte redan har det, försök gör din privatekonomi mer flexibel. Då kan du enklare korrigera din ekonomi för att passa rådande situation. För att få en flexibel ekonomi kan du band annat:

  • Gå med i en bilpool.
  • Hyr prylar som har låg nyttjandegrad som exempelvis skruvdragare, släpkärra och högtryckstvätt.
  • Säg upp abonnemang.
  • Hyr ut semesterbostaden som inte används mer än ett par veckor per år.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln