Coronavirus ökar risken för lågkonjunktur

Expert om börsoron: Dramatiskt

Publicerad 2020-03-05

Röda siffror har synts på börsen i veckor.
Det kan bli månader, om coronapaniken fortsätter.
– Vi får räkna med nervösa marknader och svängiga börskurser, säger ekonomen Johanna Kull.

Världsekonomin har redan påverkats av coronavirusets framfart. Börsen har dalat, fabriker stänger, investeringar skjuts upp och resandet minskar.

– Kina är en stor del av världsekonomin numera, och står det stilla där slår det mot hela världsekonomin. Nu har viruset spridit sig till fler kontinenter, och därför är osäkerheten kring hur stor effekten blir väldigt stor, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Kan bli fler börsras

Även om börsen gick upp under gårdagen får vi förbereda oss på fler börsras framöver, enligt Bratt.

– Men man måste också ha i åtanke att den här nedgången kommer efter en extrem uppgång. Den uppgången fortsatte även när nyheterna om corona började. Då blir det en fallhöjd.

– Knäckfrågan är hur stor påverkan stilleståndet i ekonomin, som följt i smittspridningens spår, får på tillväxten globalt sett, säger hon.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Risk för djupare lågkonjunktur

En börsoro som denna har inte ägt rum sedan finanskrisen 2008. Att börsen gått minus 12 procent på en vecka kallar Frida Bratt ”dramatiskt”.

– Vi har absolut sett kraftiga ras på börsen enskilda dagar, exempelvis under eurokrisen 2012, Kinaoron sommaren 2015, men också vintern 2018. Men det är just att fallen nu är så kraftiga under så många dagar i följd.

– Nu är risken att lågkonjunkturen blir djupare, kanske att det till och med blir recession i vissa ekonomier. Men en finanskris är något annat, säger Frida Bratt.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, tror inte heller att en finanskris är i sikte.

– Coronaviruset kommer helt klart få kortsiktig effekt på världens ekonomi och de ledande prognosmakarna har redan reviderat ner sin tillväxtprognos för 2020, säger hon.

– Det betyder däremot inte att hela det finansiella systemet kommer frysa till is som det gjorde vid finanskrisen.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Vad måste till för att börserna ska peka uppåt igen?

– Jag tror att vi får räkna med nervösa marknader och svängiga börskurser fram till dess att smittspridningen avtagit. Om det dröjer en, två eller flera månader är dock för tidigt att säga, säger Johanna Kull.

Tips till sparare under coronaturbulens på börsen:

Johanna Kull:

  • Det gamla utnötta uttrycket ”sitt lugnt i båten”, är ofta det bästa. Jag tycker generellt att man ska vara försiktig innan man låter yttre faktorer påverka ens sparplan.
  • Ett sparande bör sättas upp utifrån din egna behov och sparhorisont, något som inte förändras bara för att marknaden skakar till.
  • Håll dig till din långsiktiga strategi och fortsätt att månadsspara, så sprider du ut dina köp och blir inte beroende av börsens tillfälliga humör. Det är bästa vaccinet mot börsoro.
  • Är man långsiktig och har man en summa pengar utanför börsen som man nu vill investera, kan en strategi vara att fylla på med bolag som man haft på sin radarskärm en längre tid men som man tyckt varit lite högt värderade.

Frida Bratt:

  • Rätt pengar på rätt plats. Ha aldrig kortsiktiga pengar på börsen, coronaviruset visar varför. Börsen är riskfylld och det kan helt enkelt komma saker som inte går att förutspå som orsakar kursfall.
  • Har du den här typen av sparande på börsen, sälj av. Spara bara på lång sikt, till pensionen eller till barnen exempelvis, på börsen.
  • Är du långsiktig har du lyxen att kunna dra lite nytta av fallet. Fortsätter du månadsspara får du ju fler aktier eller fondandelar nu än innan raset för din insättning. Så sälj inte av i den här påsen.
  • Men börsen kan falla mer, och det måste man vara beredd på. I ditt sparande på medellång sikt, 3-7 år, måste du själv känna efter om du har för hög risk och bör justera aktieandelen.
  • Sover du dåligt på natten är det ett tecken på att du har för stor andel aktier i just det här sparandet. A och O är alltså att ha en bra uppdelning av ditt sparande beroende på när du tänkt använda pengarna.

PODD Expert: Blir stora störningar
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu