Vivo, Duka och Tempo – butikerna som försvann

Butikerna som gick i konkurs, bytt namn eller blivit uppköpta

Uppdaterad 2020-03-17 | Publicerad 2020-03-12

En rad butiker har tvingats slå igen genom åren.

Känner du igen de klassiska kedjorna?

Epa och Tempo

År 1930 slog dörrarna till det första Epa-varuhuset upp, och två år senare var Tempo på plats.

Grundarna hette HG Turitz och Josef Sachs, som sedan tidigare ägde varuhusen Grand Bazar i Göteborg och NK i Stockholm.

40 år senare fanns det 108 Epa-varuhus i landet.

1985 bytte varuhusen namn till Åhléns. Namnet Tempo finns kvar, fast används idag av en matvarukedja inom Axfood.

Duka

Duka var en butikskedja som sålde bosättningsartiklar och hushållsutensilier, bland annat köksredskap och prydnader.

Dukas historia började när Hjalmar Blomkvist 1920 öppnade sin första butik för glas-, porslin- och köksutrustning i Linköping.

1962 slogs bolaget ihop med flera andra liknande försäljare. Verksamheten i Sverige genomgick flera förändringar och ägarbyten, och i maj 2009 gick den svenska verksamheten i konkurs.

I maj 2009 gick den svenska verksamheten i konkurs.

Vivo

Vivo startade som en detaljhandelskedja 1957 i Jönköping. De skaffade varor från Aktiebolaget Svenska Kolonialgrossister, som bildats för att konkurrera med bland andra Coop och Ica, som vid den tiden hette Kooperativa förbundet och Hakonbolaget.

De bytte senare namn till Vi – och anslöt sig 2011 till Hemköp. De flesta butiker började därefter att byta ut sina skyltar till Hemköp.

Toys "R" Us

Den första Toys ”R” Us-butiken öppnade 1957 i förorten till Maryland i USA. Entreprenören Charles Lazarus inspirerades av den rådande babyboomen, och bestämde sig för att grunda vad som skulle komma att bli världens största leksakskedja.

Men efter flera år av svag julhandel, digitalisering, fler konkurrenter och ändrade lekvanor hos barnen – gick leksaksjätten i konkurs. I Sverige stängde butikerna den 28 december 2018.

Toys "R" Us är bara en i raden leksaksbutiker som försvunnit genom åren. Kommer ni exempelvis ihåg BR eller Stor och Liten?

Toys "R" Us är bara en i raden leksaksbutiker som försvunnit genom åren.

Onoff

Onoff var en svensk detaljhandelskedja som sålde hemelektronik och vitvaror. Verksamheten startades 1971 av Hans Westin, som importerade japanska stereoprodukter. Företaget hette först Telecall men bytte namn till Onoff 1982.

När den tyska elektronikjätten Mediamarkt etablerade i Sverige började det gå utför för Onoff. Den tuffa konkurrensen ledde till slut till att de tvingades stänga ner sina 67 butiker i Sverige.

Butiken Expert köpte därefter upp ungefär hälften av Onoffs butiker, men gick senare samma öde till mötes.

Onoff gick i konkurs 2011.

JC

Den ekonomiska krisen för svenska modekedjan JC har pågått i flera år och förra våren var situationen så desperat att företaget inte klarade av att betala löner till sina anställda.

JC grundades 1962 när de två butiksinnehavarna Arne Karlsson i Halmstad och Gunnar Lenfors i Varberg gick samman och startade kedjan under namnet Junior Center.

Domus

I slutet av 50-talet revs många hus runt i landet för att göra plats för Domusaffärerena, som var en del av Kooperativa Förbundet (KF).

Expansionen fortsatte under 1960- och 70-talet och som mest fanns runt 200 varuhus. Men lönsamheten svajade i många Domus, även om vissa klarade sig bra. I början på 1990-talet genomgick KF ett förändringsarbete och det beslutades att skrota Domus.

De varuhus som ägdes av regionala konsumentföreningar fortsatte däremot att drivas vidare uppemot 20 år, bland annat i Östersund, Kiruna och Oskarshamn.

Domus i Kristianstad blev det varuhus som överlevde längst – fram till 2012.

Det svenska varuhuset Domus var en del av Kooperativa Förbundet (KF).