Nya bränslerekord – dieseln över 28 kronor

Stiger med över 1 krona för andra dagen i rad

Uppdaterad 2022-03-10 | Publicerad 2022-03-09

Bränslepriserna chockhöjs – igen.
Men flera faktorer kan dämpa uppgångarna.
– Då blir det inte en total paniksituation, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

Följ ämnen
Ukraina

Bränslepriserna stiger återigen, enligt siffror från Circle K. Efter att ha stigit 1,5 kronor i går – ökar dieselpriset med ytterligare 1,25 på onsdagen. En liter diesel kostar nu 28,22 kronor.

Bensinpriset stiger i sin tur med 35 öre.

Dagens ökning innebär att dieselpriset ökat med över 8 kronor i år. Bensinpriset har gått från att kosta 18 kronor till över 23 kronor litern, sedan årsskiftet.

Den kraftiga ökningen hör ihop med Rysslands invasion av Ukraina, och det faktum att Ryssland är en av världens största oljeexportörer. När västvärlden inte längre vill röra den ryska oljan har priserna stigit kraftigt på kort tid.

För en dryg vecka sedan sade Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, att det inte är osannolikt att dieselpriset kommer att stiga upp till mellan 25–30 kronor.

– Nu är vi där, säger han nu till Aftonbladet.

Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

Hur priserna kommer att utveckla sig framåt är svårt att sia om, men Kopfer räknar med att vi snart är över 30 kronor.

– Det beror på hur mycket världen kan öka sin oljeproduktion om den ryska exporten faller bort. Världen kan inte kompensera för det.

Kina en faktor – kan köpa in rysk olja

På sikt tror han däremot att marknaden kommer att lugna sig, men beroende av hur Kina nu agerar.

– Jag tror att det kommer att bli så att Kina kommer att bli en större tagare av rysk olja, därför kommer det inte att bli den totala paniksituationen.

Anledningen, säger Christian Kopfer, är att Kina är en stor importör av råvaror av alla möjliga slag – däribland olja.

– De vill inte på något sätt sätta sitt land i en tuff situation, de vill inte ha någon stor kostnadsinflation. Därför tror jag att Kina kommer att köpa så mycket ryska råvaror det bara går.

”Bättre balans än nu”

Han fortsätter:

– Då kommer man komma runt situationen att inga andra länder vill ha rysk olja, eftersom Kina kan ta den. Då kommer vi inte få ett högt så oljepris eller ett dieselpris över 30 kronor på sikt.

Vladimir Putin och Xi Jinping. Kina kommer med stor sannolikhet köpa in rysk olja, tror Christian Kopfer.

Den finns ytterligare en faktor som kan stabilisera oljemarknaden framåt, enligt Kopfer.

– Vi kommer att se ökad produktion på annat håll, från USA och Saudiarabien till exempel. Så på ett halvårs sikt kommer oljemarknaden vara i en betydligt bättre balans än nu.

Moderaterna föreslår skattesänkning

tisdagen meddelade finansminister Mikael Damberg (S) att regeringen jobbar med frågan om en potentiell kompensation eller lindring till svenska hushåll och företag.

– Ja, vi kommer att agera. Vi tittar också på om det behöver särskilda insatser under krisen, antingen på prisutvecklingen, som är svår att kontrollera i och med den styrs av Putins agerande – eller om det kompensation till hushåll eller de som behöver bil, sa han då.

Damberg kallar det vi ser nu för ”Putinpriser”. Medan Moderaterna väljer att kalla det ”Dambergpriser”.

Från Moderaternas håll föreslår man en tillfällig skattesänkning på 5 kronor för att kompensera de skenande dieselpriset. Partiet föreslår att energiskatten sänks till EU:s miniminivåer och att Sverige dessutom begär ett undantag från EU så att skatten tillfälligt kan tas bort helt, enligt TT.

– Det här är rimligt att göra här och nu, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson, enligt TT.