Gränshandlare längtar efter norska turister

”Vi börjar se ljuset i tunneln”

Publicerad 2021-06-05

Gränshandeln i Strömstad har stått stilla i pandemin.

När länder nu börjar öppna upp har hoppet tänts för de hårt ansatta företagarna.

– Det har varit en 15 månader lång mardröm, men nu börjar vi se ljuset i tunneln, säger Göran Lundgren, driftansvarig på Grensemat.

I Strömstad, som vanligen brukar vara ett handelsmecka för norrmännen, har butikernas försäljning nästan stått stilla sedan Norge stängde gränsen i mars förra året.

Totalt minskade dagligvaruhandel där med 62 procent i fjol, enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. För samtliga gränskommuner blev försäljningstappet 35 procent, vilket går att jämföra med kommuner utan gräns – där försäljningen i stället ökade.

Parkeringen utanför Nordby Shoppingcenter har i princip varit tom sedan pandemin bröt ut. Här är en bild från i vintras när Aftonbladet var på plats i Strömstad.

Gränshandeln viktig

Även om butikerna i Strömstad fått stöttning av lokalbefolkningen och svenska turister har det inte gått att jämföra med tiden då norrmännen besökte kommunen.

– Det är svåra tider och det har varit så i snart 15 månader, säger Heidi Caroline Nyström som är ordförande i Strömstads köpmannaförening.

Hon äger butiken Ditt och Datt som ligger längst kanalen i gränsstaden.

– En stor del av det vi lever av är gränshandeln och turism. Så det är väldigt tungt för oss. Men vi som har butiker inne i centrum har ändå haft det lite bättre än de i Nordby.

Hittills har alla företagare inom köpmannaföreningen klarat sig igenom krisen utan att behöva klappa igen. Och Heidi Caroline Nyström känner sig optimistisk inför sommaren.

– Den kan omöjligt bli lika illa som förra.

Heidi Caroline Nyström längtar tills det är fritt fram för norrmän att åka över igen så hon kan träffa sin mamma. De har inte setts sedan i augusti.

”Folk saknar varandra”

Men mest av allt längtar Heidi Caroline Nyström efter att få träffa sin mamma igen – som bor på norska sidan. De har inte träffats sedan augusti förra året.

– Folk saknar varandra. Vi är en gränsstad och familjer bor på båda sidorna. Så det känslomässiga är en lika stor saknad som det ekonomiska.

Även ute på Nordby Shoppingcenter är längtan efter norrmännen stor.

Grensemat, som äger två Maximat-butiker och Nordby Supermarket, har tappat 99 procent i försäljning sedan början på coronautbrottet.

Försäljningen har gått så dåligt att livsmedelshandlaren tvingats minskat personalstyrkan med drygt 250 personer i företagets tre mataffärer.

– Vi har knappt sett några norrmän här sedan pandemin bröt ut, säger Göran Lundgren, driftansvarig på livsmedelshandlaren Grensemat.

Göran Lundgren längtar efter de norska turisterna och hoppas att de snart ska kunna resa över till Sverige igen.

Hårda karantänregler

Inte ens efter att Sverige nyligen öppnade upp för turister från de nordiska länderna att fritt resa in i landet igen har det märks någon skillnad, enligt honom.

Men Heidi Caroline Nyström tycker sig ändå se en viss förändring.

– Vi har sett lite fler norska bilar. Men de är nog bara över på en dagstur. De har inte gått i butikerna, för om de gör det så måste de sitta i karantän när de kommer hem.

I dag måste norrmän som passerar gränsen isolera sig i upp till tio dagar på ett så kallat ”karantänhotell” när de reser hem igen. Enbart de som vaccinerat sig med minst en dos vaccin kan från den 3 juni välja att i stället sitta i karantän i sitt hem.

Flera av butikerna i Nordby Shoppingcenter har stängt igen under pandemin på grund av att de haft för lite kunder.

Längtar efter norrmännen

I veckan sade även Norges statsminister Erna Solberg till NRK att fullvaccinerade troligtvis kan resa till Sverige karantänfritt inom några veckor.

Ett besked som Göran Lundgren tog emot med glädje.

– Det närmar sig nu. Vi är som små ungdomar här. Vi är i extas hela högen.

Hur förbereder ni er?

– Vi fyller nu på i butikerna och sedan hoppas vi på att många underbara norrmän ska komma hit och njuta av Strömstad igen.

– De ska bli en njutning av dess like, säger Göran Lundgren.

Nyfiken på att investera i aktier? Gå med i FOMY