Därför är elpriset högre än i fjol

Uppdaterad 2018-05-08 | Publicerad 2017-08-17

Elpriserna har hittills i år varit klart högre än i fjol.

De steg dessutom i juli jämfört med i juni, trots semestertid och lägre energiförbrukning.

– Det blåste mindre i juli än förväntat, säger Matina Rosenberg på Bixia.

Snittpriset på el i Norden låg under juli på cirka 25,5 öre per kWh. Det är 1,5 öre högre än i juni, enligt elbolaget Bixia – trots att elpriset brukar sjunka under semestertäta juli.

– Många kanske tycker att det blåst mycket i sommar, men det blåste mindre i juli än förväntat, säger Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia.

Kina och kol driver upp priset

Vindkraftverken har alltså inte kunnat snurra för fullt under juli, vilket gett ett högre elpris. Men det är inte hela förklaringen. Faktum är att elpriserna generellt legat högre hittills i år än under fjolårets första hälft. Ungefär 5 öre/kWh högre, enligt energileverantören LOS Energy.

Anledningen hittar vi i öst. Kolpriserna har nästan fördubblats under årets första sex månader jämfört med samma period i fjol. Det är tillväxten i Kina och andra asiatiska länder som skapar en större efterfrågan på kol.

Det i sin tur får effekt på våra nordiska elpriser.

”Kolkondens del av elmixen”

– Det är den ”sista” kilowattimmen som sätter priset på el. El som är producerat ur kolkondens är fortsatt en del av den nordiska elmixen, eftersom Finland och Danmark har kolkondens som ett produktionsslag samt att vi är kopplade via ledningar mot övriga Europa där det sker ett ständigt utbyte, säger Matina Rosenberg.

Elpriserna kunde dock ha varit ännu högre om det inte vore för det regn som fallit över Norden de senaste månaderna.

– Den samlade mängden vatten i magasinen ligger nu på en normal nivå. Det agerar prisdämpande både i närtid och några månader framåt, säger Matina Rosenberg.

Stabil höst väntar

Just nu pågår kärnkraftens andra så kallade revisionsperiod, som innebär att reaktorerna stängs för planerade underhåll. Förutsatt att den inte drar ut på tiden tror Matina Rosenberg på stabila elpriser framöver.

– Det ser ut som att ett lågtryck kommer att dominera över vårt område, vilket fyller på magasinen ytterligare. Det känns ganska stabilt med hösten framför oss, även om priserna kan pressas ner ytterligare enstaka dagar eller veckor om det blåser mer, säger hon.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu