Så påverkas du av regeringens coronabudget

Viktigaste ändringarna för privatpersonen

Uppdaterad 2020-05-02 | Publicerad 2020-04-15

Höjd a-kassa, slopad karensdag och fritt för studenter att jobba extra.
I regeringens coronabudget finns flera åtgärder som kan ge dig mer i plånboken.
Så här påverkas du av ändringarna.

Med anledning av det pressade läget tvingas regeringen göra stora förändringar i sin vårändringsbudget, som Magdalena Andersson (S) presenterade under onsdagsmorgonen.

– Det är en coronabudget, säger finansministern i ”Morgonstudion” i SVT.

Totalt är det 107 miljarder som satsas på olika åtgärder.

Mer stöd till a-kassan

Privatpersonen kan påverkas på olika sätt av de nya ändringarna. Bland annat satsas stora summor på att stärka tryggheten hos hushållen.

– Inte minst förstärkningarna av a-kassan, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Kraven på att få a-kassa sänks nu på medlemskap från 12 till 3 månader. Något som kan sticka i ögonen på de som varit medlemmar under en längre tid, tror Frida Bratt.

– Man får fråga sig vad alternativet är, att hundratusentals människor står utan inkomst. Vi befinner oss i ett exceptionellt läge som ingen har kunnat förutse.

Finansminister Magdalena Andersson (S).

Högsta och lägsta beloppet höjs

Det lägsta beloppet man kan få genom a-kassa höjs tillfälligt, från 365 till 510 kronor per dag. Det motsvarar 11 000 kronor per månad, jämfört med tidigare 8 000 kronor för heltidsarbete.

Även taket på a-kassa höjs. Den högsta ersättningen är med det nya, tillfälliga förslaget 26 400 kronor per månad jämfört med 20 000 kronor per månad tidigare.

För den som tjänar 33 000 kronor före skatt, hade ersättningen vid arbetslöshet med de gamla reglerna blivit 13 900 kronor efter skatt.

– Nu blir den i stället 18 000 kronor efter skatt. Det är knappt 7 000 kronor mindre att röra sig med än när man arbetar, men det gör i åtminstone att privatekonomin går ihop varje månad, säger Arturo Arques privatekonom för Swedbank och sparbankerna i ett pressmeddelande.

Karensdagen tas bort

En annan punkt i vårändringsbudgeten är att staten ersätter anställda med 700 kronor före skatt som ska täcka inkomstbortfallet den första sjukdagen.

Att säga att karensdagen, eller karensavdraget, tas bort helt stämmer inte för alla. Då måste du tjäna högst 700 kronor om dagen.

Fribelopp för studenter tas bort

I vårändringsbudgeten presenterades också att fribeloppet i studiemedelssystemet slopas. Tidigare fick en student inte tjäna mer än 91 624 kronor utan att studiemedlet skulle minskas.

Nu tas det bort, med anledning av att de som till exempel studerar till vårdyrken ska kunna hjälpa till i vården utan att riskera att det påverkar studiemedlet.

Frida Bratt säger att temporära satsningar, som de regeringen nu har gjort, är lätta att införa men betydligt svårare att avsluta.

– Men även avslutande av tillfälliga åtgärder ses inte sällan som nedskärningar. Och det kan därför bli politiskt svårt för regeringen att återgå till ursprungsnivåerna, säger hon.


PODD Så hårt kan coronaviruset slå mot svenska jordbruket

Sveriges bönder kan drabbas hårt av coronakrisen när säsongsarbetare från utlandet inte har möjlighet att ta sig hit. Arbetslösheten ökar lavinartat i landet och frågan är om de som blivit permitterade borde få jobb inom lantbruket? Vilket är det värsta scenariot vi står inför? Det tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu