11 tips - Så väljer du rätt hantverkare

Publicerad 2017-10-11

Gör din läxa innan du anlitar en hantverkare.
Annars kan det både stå dig dyrt och sätta dig i klistret.
– Kolla upp hantverkaren om du inte vet vem det är, säger Maria Nilsson, jurist på Konsumentverket.

Vare sig du ska måla om hemma, dra nya rör i köket, bygga ut eller bygga ett helt nytt hus måste du kolla upp hantverkaren innan du skriver på.

– De flesta är seriösa men det finns hantverkare som inte är det. Jag skulle säga att det är en billig försäkring på att man får en bra hantverkare. Många anlitar någon de känner eller blivit tipsad om. Om man inte har koll på vem hantverkaren är så kan det vara bra, säger Maria Nilsson, jurist på Konsumentverket.

Det är allra viktigast att kolla upp att bolaget har f-skatt, bra referenser, inga skulder eller betalningsanmärkningar och att bolaget har en försäkring.

– Det är för att kolla att hantverkaren inte kommer gå i konkurs, har gjort bra ifrån sig innan, är försäkrad om något skulle hända, kan göra rotskatteavdrag och att man inte är ansvarig för hantverkaren eftersom den är sin egen arbetsgivare, säger Maria Nilsson.

Här är 11 tips som hjälper dig hitta rätt hantverkare och entreprenörer:

1. Specificera vad du vill ha gjort

Innan du ens anlitar en hantverkare och begär in offerter måste du tydligt skriva ner vad det är som du vill ha gjort, ju fler detaljer desto bättre. Du kan nästan inte vara nog detaljerad. Har du ritningar? Ta med det. Vet du vilket material du vill ha? Ta med det också.

Har du glömt något kan det bli dyrt med en tilläggsbeställning.

2. Ta in flera offerter

Du kan hitta en hantverkare via internet eller rekommendationer från dina vänner eller bekanta. De två sistnämnda är ju att föredra. Det besparar dig en hel del av din kontroll av bolaget eftersom du säkert redan sett arbetet i deras hem och behöver inga andra referenser.

När du valt ut några hantverkare som du tycker är bra, begär då att få en offert över det arbete som du vill ha gjort.

I offerten ska det skriftligen framgå en tidplan och kostnad för respektive material.

Låt inte bara priset styra ditt slutgiltiga val. För du får oftast vad du betalar för.

3. Begär in referenser

Be hantverkaren om referenser till ett par av hantverkarens tidigare kunder. Fråga referenserna om slutresultatet blev som planerat, om hantverkaren höll tidplanen, om det blev några kostnader som inte var inräknade i budgeten, om hantverkaren var nogrann och hur hantverkaren hanterade eventuella fel.

Men framför allt, fråga om du får komma hem till dem och se hantverkarens resultat.

4. Kolla upp F-skattebevis

Kontrollera att hantverkaren är godkänd för F-skatt. Det står antingen i avtalet eller på fakturan. Men be om att få se det innan du skriver på. Du kan även kolla upp det själv hos Skatteverket genom att fylla i blanketten SKV4820.

Har inte hantverkaren F-skattesedel utan A-skattesedel betraktas du normalt som arbetsgivare. Det innebär att du är skyldig att dra av skatt och betala arbetsgivaravgift och försäkringar åt denne. Det vill du inte. Välj helt enkelt en hantverkare med F-skattebevis.

Har du tänkt nyttja ditt rotavdrag? Då krävs också F-skattebevis.

5. Undersök entreprenörens ekonomi

Om hantverkaren har skulder och betalningsanmärkningar kan det innebära risk för konkurs. Ring till Kronofogden och kolla så att hantverkaren inte har något registrerat på sig. Du behöver hantverkarens person- och organisationsnummer.

Om arbetet är gjort på din fastighet har du tio år på dig att klaga, enligt konsumenttjänstlagen. Men har bolaget gått i konkurs går inte det.

6. Ansvarsförsäkring

Kontrollera att hantverkaren har en entreprenadförsäkring som innefattar allrisk och ansvar. Be om att få se försäkringsbevis.

Normalt står du medförsäkrad i allriskförsäkringen. Det innebär att du kan vända dig direkt till försäkringsbolaget om det uppstår en skada. Kolla upp om det gäller med försäkringsbolaget.

7. Kontrollera hantverkarens behörighet

Fråga alltid om hantverkaren är behörig, auktoriserad eller certifierad och be om att få se intyg. Det gäller särskilt el- och VVS-arbeten.

Du kan själv kolla upp så att hantverkaren har behörighet för eljobb via elsäkerhetsverkets webbsida.

8. Kolla upp bolaget hos ARN

Om hantverkaren haft kunder som varit missnöjda men inte fått arbetet fixat kan hantverkaren anmälas till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Där kan du läsa om ARN:s beslut.

Om bolaget i sin tur inte ha följt ARN:s rekommendationer hamnar bolaget på Råd och röns svarta lista.

9. Skriv ett avtal

Du har ett konsumentskydd via konsumentskyddslagen när du anlitar en hantverkare. För det krävs alltid ett skriftligt avtal – allt för att förhindra missförstånd. Skulle du ändå bli missnöjd är det lättare att få rätt med ett avtal i ryggen och lättare att göra en reklamation.

10. Betala aldrig i förskott

Betala alltid i efterhand efter att arbetet som du har beställt är gjort. Är det ett mer omfattande arbete betalar du efter olika moment är färdiga.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu