CP-skadade Henrik fick sparken efter 26 år – nu backar kommunen

Uppdaterad 2021-01-26 | Publicerad 2021-01-22

Under 26 år hade han kluvit ved åt Alingsås kommun.

Men sen fick CP-skadade Henrik Lundblad, 45, sparken från sitt jobb på kultur- och utbildningsförvaltningen.

En kritikstorm tvingade till slut kommunen att backa, rapporterar SVT Nyheter.

CP-skadade Henrik Lundblad kan inte använda sina ben och armar. Han kan inte heller prata. Han kan dock röra sin vänsterhand lite grann – och tack vare det har han under alla år arbetat som vedklyvare åt Alingsås kommun.

Med hjälp av en joystick har han styrt en kran som kluvit ved åt kultur- och utbildningsförvaltningen. Veden har sedan körts ut och använts vid kommunens grillplatser.

Hans assistent, Mathias Sandstedt, har följt Henrik varje dag i 24 år. Han beskriver sin klient som en ytterst plikttrogen, mycket uppskattad medarbetare som gjort sitt jobb oavsett väder.

Social och utåtriktad

– Alla chefer har gillat honom och sett honom som en stor tillgång. Jag kan inte minnas att han tagit en enda sjukdag, säger han.

Mathias Sandstedt och Henrik Lundblad har hängt ihop i 24 år.

I sitt arbete har Henrik träffat och umgåtts med hundratals personer. Hans leende har värmt och glatt många i hans omgivning.

– Alla visste vem Henrik var och kommunen verkade stolta över honom, säger Mathias Sandstedt.

Kallades till möte

Men strax före jul vände tillvaron tvärt. Henrik och hans assistent kallades till ett möte med kommunen.

– Jag tänkte att ”nu får han väl en guldklocka eller nåt”, säger Mathias Sandstedt.

– Jobbet har fungerat väldigt bra den senaste tiden, särskilt nu under corona. Han har kluvit mer ved än någonsin.

Till Mathias stora chock blev beskedet det rakt motsatta. Kommunen skulle omorganisera och vedklyvning skulle inte längre ingå i förvaltningens uppdrag. Därmed blev Henrik övertalig.

Hoppades på facket

Mathias Sandstedt hade svårt att ta in vad han hörde. Han var säker på att allt skulle lösa sig. Att facket skulle ingripa och att Henrik skulle omplaceras på någon annan förvaltning.

Men så blev inte fallet. I onsdags kallade kommunen till ett nytt möte och den här gången fick Henrik ett papper på att han blivit uppsagd av arbetsbrist.

Under 26 år har Henrik Lundblad kluvit ved åt Alingsås kommun.

– Jag brukar inte hetsa upp mig, men det var så hjärtlöst. Jag var tvungen att lämna rummet, säger Mathias Sandstedt.

– De kastar ut Henrik i en arbetslöshet som är livslång, till total meningslöshet. Vem ska anställa honom?

”Mår väldigt dåligt”

Kommunen ville först tona ner beslutet.

– Vi har gjort en översyn över kultur- och utbildningsförvaltningen och kommit fram till att den inte har någon roll att leverera ved. Det har lett till en övertalighet och vi förstår att det blir väldigt känslosamt och skär i hjärtat hos många när det gäller en person som har en funktionsvariation. Men vi måste ha samma förfarande i det här fallet som i andra där det uppstått arbetsbrist, säger kommunikationschef Niklas Ehnfors.

Efter beskedet om uppsägning har ett upprop startats till stöd för Henrik. Tusentals personer har skrivit under på kravet att han ska få behålla sitt jobb.

Och nu backar kommunen och låter Henrik behålla sitt jobb, utan några praktiska förändringar, men rent organisatoriskt på en annan förvaltning.

SVT Nyheter Väst: Det blev väldigt kraftiga reaktioner sedan vi uppmärksammade ärendet. Hade ni förutsett de reaktionerna?

– Nej... eller, vi hade tänkt att det skulle kunna bli så. Jag har hela tiden hoppats att det skulle kunna lösa sig med den förvaltning där det hör hemma, nämligen samhällsbyggnadsförvaltningen och avdelningen för park och natur, säger Anne Gunnevik (L), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.

”Jag kan inte minnas att han tagit en enda sjukdag”, säger Henriks assistent  Mathias Sandstedt.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu