Vedlarmet inför jul: ”Alla tillverkares lager är tömda”

Höga elpriser och hemarbete bakom vedbristen

Uppdaterad 2021-12-18 | Publicerad 2021-12-17

Skruva upp elementen och på med understället.

För det verkar inte bli några julklabbar i år.

– All ved tog slut redan i september, säger Rasmus Dahlberg på Dahlbergs skogsvård.

En sprakande brasa i eldstaden som värmer gott i bakgrunden av julfirandet. En självklarhet för många, men i år en svåruppnådd målbild. Det råder nämligen stor vedbrist i hela landet.

– Vi börjar få slut nu, det finns inte mycket kvar att sälja, säger Anna Sverredal på gården Årby rusthåll i Uppland.

Anna Sverredal på Årby Rusthåll.

Den inledningsvis kalla vintern, höga elpriser och att många har jobbat hemma under pandemin har gjort att försäljningen varit mer omfattande än tidigare, vilket nu gjort att julbrasorna ser ut att vara hotade.

Men kan man inte bara åka ut i skogen för att ordna mer ved?

– Nej, vi måste planera ett år i förväg hur mycket vi ska sälja nästa vinter. Vi beställer hem timmer på hösten, sågar upp det på våren och sen torkar det och blir klart för försäljning först till sommaren och hösten, säger Anna Sverredal.

Tjäle behövs

Hon berättar också att klimatförändringarna kan påverka vedtillgången.

– Vi har haft två år då det varit svårt att få ut timret ur skogen. Det har varit dåligt med tjäle och utan den får man stora körskador i skogen.

Rasmus Dahlberg berättar att man snabbt sålde slut på sina tretusen kubikmeter ved man gjort i ordning inför säsongen.

Det är inte bara i Uppland som det råder vedbrist.

Utanför Östersund säljer Dahlbergs skogsvård i normala fall ved för fullt tiden före jul. Men inte i år.

– Vi har slut. Det har varit en himla åtgång. Vi gjorde tvåtusen säckar med 1,5 kubikmeter ved inför säsongen. De tog slut i september, säger Rasmus Dahlberg, en av delägarna.

Han ser samma faktorer bakom som Anna Sverredal.

– Folk insåg att de köpt för lite när kylan slog till. Det sopade rent snabbt.

Problem i både Skåne och Stockholm

Även i Skåne riskerar vedställen att stå tomma. Där verkar kylan i kombination med höstens och vinterns höga elpriser spelat än större roll.

– Vi hade ett lager som vi beräknade skulle räcka till februari, men veden är slut. Det är många som ringer och berättar att de har höga elräkningar och därför vill elda mer, skriver företaget Lundaved i ett mejl till Aftonbladet.

I huvudstaden varnar Stockholms vedlager för att tillgången inte bara är låg inför jul, utan att även resten av vintern riskerar att bli allt annat än sprakande.

– En kombination av en tidig köldperiod samt att elpriserna skenat har gjort att efterfrågan på ved ökat. Nu är tillgången till jul väldigt låg. Vi tror att efterfrågan kommer att vara betydligt större än tillgången resten av eldningssäsongen eftersom alla tillverkares lager redan är tömda, skriver företaget.

Hög efterfrågan och låg tillgång gör att den ved som ändå säljs är dyr.

– Det som produceras säljs också vilket görs att sortimenten med högsta priserna med största efterfrågan prioriteras. Då är det mest bensinmackar som har i form av småsäckar och liknande till höga kubikmeterpriser, säger Max Liljekvist på Storsveden ved i Dalarna.

Inför säsongen gjorde Dahlbergs Skogsvård utanför Östersund i ordning tvåtusen säckar med 1,5 kubikmeter ved i vardera. De sålde slut redan i september.

Följ ämnen i artikeln