Din gräsmatta – inte det bästa för miljön

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2022-05-28

Tänk – snart är det dags. Efter en lång vinter längtar vi efter att sätta fötterna i frodigt, grönt och välklippt gräs.

Men gräsmattan kostar, både för din egen plånbok och för miljön.

Svenska gräsmatteägare lägger tid, pengar och energi på sina gröna utemattor. Men det är inte helt oproblematiskt.

I exempelvis Kalifornien kommer det från 2024 enligt lag att vara förbjudet att använda bensindrivna gräsklippare, lövblåsare och motorsågar för att försöka begränsa luftföroreningar.

Karin Lexén, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen, konstaterar att gräsmattorna ger upphov till miljöproblem.

– Fossildrivna gräsklippare är ett miljöproblem. Torka är också ett ökande problem som blir större med kortklippta gräsmattor. Då krävs konstbevattning, och konstgödsel, då det tillverkas med hjälp av fossil energi.

Klippt och snyggt, skönt att gå på. Men till vilket pris? Arkivbild.

Grön öken

Men kanske är detta inte det enda problemet med gräsmattorna, som hon ser det.

– Gräsmattor blir som en grön öken när man klipper gräset hårt och snyggt. Det gör det svårare för pollinatörer, de behöver blommor, säger Karin Lexén.

Platta, tättklippta gräsmattor är jämförbara med asfaltsytor, ur insekternas perspektiv. Det i ett läge då vi verkligen behöver värna om biologisk mångfald, enligt Naturskyddsföreningen, som lobbar för att vi ska låta bli att klippa våra gräsmattor. I stället bör de få växa fritt och bli blommande ängar som hjälper pollinerande insekter att hitta mat.

– Man kan låta delar bli äng, och klippa delar av gräsmattan, säger Karin Lexén.

Mat för en humla. Arkivbild.

Robotgräsklippare säljer

Ändå satsar vi mycket pengar på just gräsmattorna. Gräsklippare säljs av många företag, både internationella och svenska. I Sverige tillverkar och säljer exempelvis Husqvarna-koncernen både vanliga gräsklippare och robotar.

Husqvarnas division Forest & Gardening omsatte runt 29,2 miljarder kronor i fjol, vilket enligt årsredovisningen utgör 64 procent av koncernens omsättning. En stor del av försäljningen är batteridrivna robotar, enligt Husqvarna. Bolaget säger sig vara marknadsledande globalt när det gäller robotgräsklipparna.

– Vår vision är att det ska finnas en robotgräsklippare i varje trädgård, säger Sofia Axelsson, ansvarig för Husqvarnas konsumentprodukter.

Fossila gräsklippare

Robotklipparna går på el, liksom många av deras andra gräsklippare. Klippare som drivs med fossila bränslen finns visserligen kvar i sortimentet, men det är inte där framtiden finns, enligt Sofia Axelsson.

– Tittar man på var vi lägger investeringarna och utvecklingen så är det på batteridrift, säger hon.

Ändå vill hon inte sia om när den sista fossildrivna gräsklipparen säljs.

– Det får man fråga konsumenterna. Det är inte vi som avgör.

Men gräsklippare, bevattningsutrustning och andra trädgårdsverktyg som drivs av el är en mycket stor tillväxtmarknad för trädgårdsbranschen. Husqvarna uppskattar den möjliga globala marknaden vara värd cirka 265 miljarder kronor.

Fortfarande är det många som trampar runt med en fossildriven gräsklippare varje vecka under sommaren.

Blommor och högt gräs behövs för bin och andra pollinatörer. Arkivbild.

Särskild bensin

Många, men inte alla, använder särskild gräsklipparbensin, så kallad alkylatbensin som är speciellt framtagen för att minska mängden skadliga utsläpp. Aspen, som ägs av Lantmännen, säljer 4,8 miljoner liter alkylatbensin varje år i Sverige.

– Vi växer fortfarande, säger Claes Alin, vd för Lantmännen Aspen.

Även om utvecklingen mot el och batterier går framåt så finns många som använder bensin, förklarar han. Han tror inte att han har sålt den sista litern än på många år.

– Vi jobbar mycket med omställning, även för bensin där vi använder gröna råvaror, säger Claes Alin.

Sofia Axelsson ser, liksom Naturskyddsföreningen, behovet av att skapa bättre livsmiljöer för pollinerande insekter. Trots att de produkter som Husqvarna säljer faktiskt går ut på att kapa både blommor och gräs som behövs för växterna och djuren. Hon försäkrar att hållbarhet ligger mycket högt i Husqvarnas prioriteringar, och även här ser hon de eldrivna robotarna som en del av lösningen.

– Man kan ställa in dem, då kan man välja att låta en del bli en naturrik trädgård för djur och växter.

Kanske kan en och annan fundera över hur det blir om våra trädgårdar ska förvildas, så att gräset växer högt och inbjudande för djuren. Fästingarna, till exempel. Karin Lexén håller med om att det kan bli problematiskt, men fästingar är faktiskt något som finns i naturen.

– En del kan nog tycka att det ser skräpigt ut också, men naturen har sin egen skönhet, säger Karin Lexén.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu