Nya reglerna: Så ska jobben räddas i krisen

LO-basen: Branscher kan slås ut

Uppdaterad 2022-04-01 | Publicerad 2020-03-17

Masspermitteringarna inom flygbranschen är bara början. Nu väntar en våg av uppsägningar.

Det krispaket som regeringen presenterade i går ska lindra den värsta smällen.

– Det här räddar jobben för tiotusentals människor, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.

Förslaget om korttidspermittering innebär att staten går in och tar huvuddelen av kostnaden när företagen permitterar personal på grund av arbetsbrist.

– I stället för att bli hemskickad så får man jobba kortare arbetstid, eller gå på utbildning eller andra saker som arbetsgivare och fack kan komma överens om, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Skillnad mot finanskrisen

De nya reglerna ska träda i kraft från den 7 april men gäller redan från den 16 mars. 

– När det är på plats så kommer det att behövas ett andra steg. Då handlar det mer om att öka kapaciteten för att utbilda dem som blir arbetslösa.

– Det tredje steget blir att stimulera uppgång när väl coronaviruset har klingat av, att få folk att konsumera och resa igen. Men det vill vi inte göra i det här skedet. Nu handlar det om att begränsa smittspridningen.

Till skillnad från finanskrisen 2008 slår coronakrisen särskilt hårt mot några få branscher. Det handlar främst om rese- och besöksnäringen där redan tusentals jobb försvunnit.

Efter finanskrisen kom konsumtionen relativt snabbt igång igen när ekonomin började ta fart efter något år.

I många fall handlade det bara om uppskjuten konsumtion.

– Problemet nu är att en utebliven hotellnatt eller konsert eller mässa inte kommer tillbaka vid ett annat tillfälle. Det gör att en hel bransch riskerar att slås ut eftersom man inte har några intäkter samtidigt som man står där med alla kostnader, säger Thorwaldsson.

Lågprisvaruhuset i Ullared har tappat miljoner i omsättning och ledningen har flaggat för att varsel om uppsägningar kan komma.

”De är jäkligt illa ute”

Och det handlar inte om någon obetydlig verksamhet. Besöksnäringen är den snabbast växande sektorn i näringslivet och sysselsätter i dagsläget 180 000 människor.

– Det är en jätteviktig del av näringslivet. Därför måste de här företagen ges möjlighet att övervintra.

Hotell- och restaurangfacket varnar för att 15 000 kan förlora sina arbeten. Många av dem omfattas dock inte de nya skyddsreglerna. Enbart inom hotell- och restaurangbranschen beräknas det finnas 10 000 timanställda som nu står utan skydd.

– Den gruppen är jäkligt illa ute. De riskerar hamna kommunernas försörjningsstöd, säger Thorwaldsson.

Totalt beräknas 700 000 personer ha olika tillfälliga och tidsbegränsade anställningar.



PODD Så jobbar Aftonbladet med coronaviruset

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur Aftonbladet arbetar kring rapporteringen av coronaviruset och den globala krisen. Gäst är Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu