Klarna-grundarens attack: ”Fake news”

Jättebolaget värderas högre än storbankerna

Uppdaterad 2021-03-17 | Publicerad 2021-03-12

Klarna drar in miljarder på nätshoppare som köper först och halar fram pengarna i efterhand – och företagets kunder har över 500 miljoner i skulder hos Kronofogden.

Efter Aftonbladets granskning går grundaren och vd:n Sebastian Siemiatkowski till angrepp mot medierna.

”Fake news skyddar banketablissemanget”, skriver han på Twitter.

– Den bästa kunden är den som inte betalar direkt men som får en påminnelse och sedan ett inkassobrev. Då kan vi lägga på avgifter.

Medgrundaren Niklas Adalberth lämnade Klarna för tre år sedan, men uttalandet som han gjorde på en konferens 2012 har klistrat sig fast i berättelsen om den svenska startup-succén.

Sedan dess har ledande företrädare gång på gång betonat att Klarna vill underlätta för människor att göra rätt för sig i tid. Men det råder inga tvivel om att uppskjutna betalningar fortfarande utgör en viktig inkomstkälla för bolaget.

Niklas Adalberth var med och grundade Klarna.

Under pandemiåret 2020 passerade Klarnas rörelseintäkter för första gången 10 miljarder kronor. Omkring 75 procent av den summan består av så kallade provisionsintäkter. Det är alltså pengar som Klarna tjänar på att bistå handlare med betalningslösningar.

Resterande 25 procent kommer från kunder som följer företagets uppmaning om att köpa först och skiljas från slantarna senare.

I fjol drog Klarna in 2,6 miljarder i ränta från uppskjutna betalningar. Det är en ökning på nästan 10 procent jämfört med 2019.

Men trots det blöder den svenska världserövraren pengar. 2020 uppgick förlusten till 1,35 miljarder. En del av förklaringen finns i de kraftigt ökande kostnaderna för användare som inte klarar av att betala för sitt shoppande.

Skulder som Klarna inte lyckas driva in bokförs som kreditförluster. 2019 hamnade de på 1,86 miljarder. Förra året växte den posten med nästan 36 procent till 2,5 miljarder. Om det inte vore för det enorma läckaget hade Klarna gjort drygt 900 miljoner i vinst 2020.

Klarnas grundare och vd, Sebastian Siemiatkowski.

Värt mer än storbankerna

I årsredovisningen berörs bara kreditförlusterna kort. Vd:n och medgrundaren Sebastian Siemiatkowski noterar att de minskar som andel av den totala försäljningsvolymen på bolagets huvudmarknader.

”Jag känner mig övertygad om att vi har en mycket stark position för att möta den accelererade efterfrågan de kommande åren”, skriver han till aktieägarna.

Sebastian Siemiatkowskis ljusa syn på framtiden är inte utan grund. Under vintern har Klarna tagit in ytterligare omkring 8,5 miljarder kronor från investerare. Tillskottet, som ska gå till fortsatt utvidgning i USA och andra länder, innebär att företaget värderas till runt 265 miljarder. Det är högre än kolosserna Swedbank, SEB och Handelsbanken.

Klarnas kunder hade skulder hos Kronofogden på 509 miljoner kronor under fjolåret.

”Ska vara en positiv kraft”

I ett mejl till Aftonbladet kopplar presschefen Niklas Gillström de ökande kreditförlusterna till Klarnas expansion.

”De är framför allt en konsekvens att vi just nu växer väldigt snabbt på nya marknader där vi ännu inte känner kunderna lika väl. Våra kreditförluster i Sverige är och har länge varit mycket små i förhållande till volymerna vi hanterar varje dag.”

Aftonbladet har tidigare rapporterat att svenska Klarna-kunder har över en halv miljard i skulder hos Kronofogden. Det är en situation som Niklas Gillström beklagar.

”Vi vill inte vara en del av ett problem, tvärtom ska vi vara en positiv kraft i den här branschen som sätter höga standards som tvingar mindre och ljusskyggare aktörer att följa i våra fotspår”, skriver han.

Grundaren till attack mot medierna

På torsdagsförmiddagen publicerade medgrundaren och vd:n Sebastian Siemiatkowski en tweet riktad till Aftonbladets Jonna Sima, som skrivit en ledartext om Klarna. Där hämtar han inspiration från de attacker på oberoende journalistik som blev ett av Donald Trumps signum under tiden i Vita huset:

”Falska nyhetsmedier skyddar banketablissemanget”, hävdar Siemiatkowski.

”När varje svensk använder Klarna kommer tyvärr nästan varje svensk som får betalningssvårigheter ha en Klarna-räkning liksom telefonräkning, elräkning etc. Trots allt vi gör för att undvika. Men sådana fakta blundar man för när sensation är viktigare än objektivitet och saklighet.”

Aftonbladet har sökt Sebastian Siemiatkowski för en intervju.

PODD Hur klarar sig Klarna?

Aftonbladet Daily med Gustaf Tronarp, reporter på Min ekonom.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen