Kunder rasar mot Travellink: ”Omöjliga – ett robotsystem”

Över 500 anmälningar mot bolaget

Uppdaterad 2021-11-15 | Publicerad 2021-11-13

Smekmånaden skulle avnjutas på paradis-ön Bali.

Men för Melisa Nikocevic, 26, och hennes man byttes drömresan till en mardrömsrelation med resebyrån.

– 24 000. Det är en hel månadslön som de sitter på. Jag kommer aldrig mer boka med Travellink, säger hon.

Resebyrån Travellink lockar med att resesugna kan boka billiga flyg och hotell via deras sajt. Melisa Nikocevic från Tumba, söder om Stockholm, ville som nygift åka med sin man till exotiska Bali på smekmånad. De bokade en exklusiv resa via Travellinks hemsida.

– Vi ville åka dit för att få det lugnt och skönt, kunna koppla av. Vi hade bokat ett femstjärnigt hotell precis intill ett berg och hade många naturupplevelser inbokade, säger Melisa Nikocevic.

Resan för de två kostade 24 000 kronor. Flygningarna med bolaget Emirates innebar mellanlandningar i Istanbul och Dubai innan de skulle nå den indonesiska ön.

Melisa Nikocevic.

Men någon avslappnande resa till Bali för att fira kärleken blev det inte för paret. Resan, som var planerad i slutet av september i år, ställdes in av flygbolaget. Melisa kontaktade Travellink för att få tillbaka pengarna för resan. Eller hon försökte kontakta Travellink, rättare sagt.

– Det är helt omöjligt! Jag har ringt på alla nummer som de har tillgängliga, men antingen är det inget svar, telefonsvarare eller så är numret inte längre aktivt. En gång kom jag fram till en restaurang i stället.

Trots många försök gick det inte att få något bra svar via Travellinks chatt-robot.

Förutom att försöka ringa har Melisa mejlat, chattat med Travellinks robotar, skrivit på Facebook och Instagram. Men utan framgång.

– Det är ett robotsystem. Man kommer aldrig i kontakt med en människa.

Pengarna har paret fortfarande inte sett röken av. Och att företaget inte går att få tag på tycker Melisa är under all kritik.

– Jag är fly förbannad och kommer aldrig mer boka via dem. Det är det sämsta bolaget som jag någonsin har bokat med. 24 000 är jättemycket pengar att ligga ute med, en hel månadslön, säger hon.

Kalla handen trots hjärtbesvär

Melisa och hennes man är inte ensamma om att ha negativa upplevelser med Travellink. Bolaget har anmälts över 500 gånger till Allmänna reklamationsnämnden och Konsumentverket sedan coronapandemins början.

På företagets Facebook-sida svämmar kommentarsfälten över av upprörda kunder som har upplevt problem med resor och återbetalningar.

En av dem är Karlskogabon Johan Essén, 83, som ville överraska sin fru med en resa till Rom i början av november. Bokningen gjordes via Travellink, men efter att frun fått hjärtbesvär och tvingats åka in till akuten fler gånger gick det inte att åka iväg. Johan kontaktade Travellink och fyllde i att han ville avboka resan. Han fick bekräftelse från resebyrån att de hade mottagit hans begäran.

– Trots det var vi inte avbokade när planet lyfte utan fick meddelande från SAS om att det var dags att checka in, säger Johan Essén.

”Känns brottsligt”

Han har mejlat till Travellink och erbjudit sig att skicka in läkarintyg på fruns hjärtproblem, utan att få något svar tillbaka.

– Det känns verkligen inte som ett kundvändligt bolag. Det känns brottsligt.

Resan till Rom betalade Johan Essén omkring 22 000 kronor för. Pengarna har han ännu inte sett till.

– Jag fick visserligen tillbaka 80 kronor och 76 öre eftersom den automatiska incheckningen vid Arlanda inte hade fungerat, när flyget som vi avbokat avgick.

Johan tvingades ställa in resan till Rom på grund av fruns hjärtbesvär.

”Automatiska processer”

På Travellink beklagar man att kunder fått vänta på sina pengar efter avbokningar och inställda flygningar, men säger att det är flygbolagen, i det här fallen Emirates och SAS, som bestämmer vilka regler som gäller och som ska betala tillbaka.

Travellink är bara en mellanhand, hävdar bolaget.

– I vissa situationer väntar vi fortfarande på att flygbolag ska auktorisera återbetalningar som begärts i mars 2020, säger Bettina Lemeßier, pressansvarig för Travellink i Norden.

Förseningarna beror på coronapandemin och hon förstår att resenärer blir frustrerade av situationen.

– Men vi följer hela tiden upp med flygbolagen för att få tillbaka pengarna till våra kunder. Våra automatiska processer tillåter oss att göra tusentals återbetalningar på bara några timmar.

SAS hänvisar i sin tur tillbaka till externa samarbetspartners, i de fall resor bokats den vägen.

– Men generellt kan man säga att kunden har rätt till återbetalning eller ombokning om vi som flygbolag gör ändringar. Vill man själva göra ändringar så får man titta på biljettreglerna för respektive biljett-typ. Det är viktigt att man ser över vilka behov man har och vilken biljett som då kan passa. Men nu under pandemin får alla kunder boka om sina utlandsresor fram til 72 timmar innan avgång, säger Freja Annamatz, presschef på SAS Sverige.

Aftonbladet har sökt flygbolaget Emirates.


Erik Melin