Reporäntan blir kvar på noll: ”Kan vara läge att binda lånen”

Publicerad 2020-11-26

Riksbanken räknar med att styrräntan kommer att ligga still i flera år framöver.

Men i sinom tid väntas boräntorna smyga uppåt.

Så här vet du om det är läge att binda dina lån.

På torsdagsmorgonen kom beskedet att Riksbanken låter reporäntan vara orörd på noll procent. Samtidigt utökas stödköpen av värdepapper från 500 till maximalt 700 miljarder kronor fram till den 31 december 2021.

”Den ökade smittspridningen och de skärpta restriktionerna innebär att det blir en ny nedgång i svensk ekonomi”, skriver direktionen i en kommentar till beslutet.

”Genom att utöka och förlänga värdepappersköpen skapar Riksbanken en trygghet i att det kommer att finnas omfattande penningpolitiskt stöd så länge som det behövs.”

”Kan vara attraktivt att binda”

Riksbanken räknar med nollränta hela prognosperioden, som sträcker sig till slutet av 2023.

Räntorna på bostadslånen kan stiga.

Men bankerna kommer sannolikt att höja räntorna på bostadslånen innan dess. I en analys förutspår Nordea att den rörliga räntan kommer att ligga på 2,50 procent i december 2021. Det är en ökning med 0,11 procentenheter jämfört med dagens nivå. De bundna lånen väntas ticka uppåt ännu mer. Tvåårsräntan kommer att stiga med 0,5 procentenheter till 2,25 procent i slutet av nästa år, spår banken.

Chefsekonomen Annika Winsth menar att det kan vara klokt att överväga längre löptider.

– För den som har små marginaler, stora lån och inte tänkt sälja på länge kan det vara attraktivt att binda. Ska man flytta inom kort är det dock olämpligt att binda, säger hon till SvD.

Fler villaköpare väljer bundet

I SBAB:s statistik märks ett ökat intresse för bundna lån, framförallt bland villaköpare.

14 procent av dem som tecknade huslån i oktober valde att binda upp sig på tre år.

– Förutom låg ränta på denna bindningstid påverkas förmodligen valet av hur länge man tror att man ska bo i sin bostad. Den genomsnittliga innehavstiden för villor ligger runt 30 år, eller drygt tre gånger den för bostadsrätter, säger boendeekonomen Claudia Wörmann i en kommentar.


Betalar du mer än grannarna i boränta? Testa vår nya tjänst!

Betala inte onödigt mycket i boränta! Med Aftonbladets tjänst kan du jämföra om du har högre eller lägre bolåneränta än andra där du bor.

.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu