Prisrallyt på bostäder fortsätter: ”Inte riktigt sunt”

Publicerad 2020-10-10

Coronaviruset har inte stoppat efterfrågan på bostäder. Hemmahänget har snarare gjort svenskar mer sugna på att köpa nytt – trots att priserna är rekordhöga.

– Det är inte riktigt sunt alltså, jag önskar att det kunde lugna ner sig lite, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Köket, vardagsrummet, sovrummet och kanske även toaletten. Har du tröttnat på obekväma jobbytor hemma är du inte ensam. Enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik når efterfrågan och snittpriser för bostadsrätter nya toppnivåer just nu – trots pågående pandemi.

Analyschef  Per-Arne Sandegren och boendeekonom Claudia Wörmann är överens om att coronapandemin ökat efterfrågan på bostäder.

Påverkats inte av pandemin

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, menar att coronaviruset har lett till att fler har behov av att förnya sin boendesituation.

– Du tillbringar mycket mer tid i din bostad nu, framför allt om du arbetar hemifrån. Kanske drömmer du och din partner om att ha ett hemmakontor, så ni slipper sitta och trängas vid vardagsrumsbordet, säger han.

En annan faktor till att bostadspriserna trissas upp är de historiskt låga räntorna och att det i flera svenska kommuner är svårt att få tag på en hyreslägenhet.

– Många måste kanske köpa för att förändra sin boendesituation. Man ser även ägandet som den bästa sparformen och räds inte att köpa trots coronaviruset, säger Per-Arne Sandegren.

Betalningsviljan lär öka

I närtid finns det inte heller några tecken på att trenden med ökade bostadspriser bryts.

– Tittar vi på de närmsta månaderna så finns det en stor efterfrågan och ett lågt utbud som gör att priserna trissas upp, säger han.

Trodde du det skulle bli så här?

– Nej, till vår förvåning så blev det inte en sådan synlig dämpning som vi hade föreställt oss med tanke på alla prognoser, tapp i BNP och alla varsel som lades. Vi hade en liten dämpning på bostadsrätterna, men det varade bara i två månader, säger Per-Arne Sandegren.

I det långa loppet kan coronaviruset även leda till att betalningsviljan ökar ännu mer tror Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

– Det är klart att med det låga ränteläget och en säkrad inkomst så finns det nog utrymme för vissa att betala ännu mer, säger hon.

Investerar mer i våra hem

När vi är hemma mer märker vi även av alla skavanker som vi stört oss på men inte orkat ta tag i. Något som Claudia Wörmann också tror kan leda till att priset ökar.

– Vi investerar mer i våra hem och fixar sådant som vi tidigare stört oss på men inte orkat ta tag i. Det ökar även värdet på bostaden, säger hon.

Finns det en smärtgräns för hur mycket priset kan öka?

– Det är klart, men jag kan inte säga hur mycket. Den kan möjligen bli högre framöver för att vi är mer i våra bostäder. Så det finns nog utrymme för priset att stiga lite till innan vi når en smärtgräns, säger Claudia Wörmann.

Samtidigt hoppas hon att prisökningen lugnar ner sig lite.

– Det är inte riktigt sunt alltså. Ökningen gör det svårt för nya personer att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Claudia Wörmann.

Betalar du mer än grannarna i boränta? Testa vår nya tjänst!

Betala inte onödigt mycket i boränta! Med Aftonbladets tjänst kan du jämföra om du har högre eller lägre bolåneränta än andra där du bor.

.