Beskedet: Räntan kvar på noll

Sparekonomen om nollräntan: Bopriserna kan stiga

Publicerad 2021-04-27

Reporäntan lämnas oförändrad.

Nollräntan väntas ligga kvar till 2024, enligt den förlängda prognosen, vilket kan skapa ytterligare prispress.

– Mycket talar för att bostadspriserna kommer att fortsätta uppåt, säger sparekonomen Magnus Hjelmér.

Bostadsmarknaden är glödhet, börsen likaså. Men några penningpolitiska förändringar från Riksbankens sida tycks inte vara i sikte – ännu.

Reporäntan lämnas, som förväntat, kvar på noll procent. Riksbanken räknar enligt prognosen med nollränta till det andra kvartalet 2024, vilket är en förlängning jämfört med tidigare prognoser.

I ett pressmeddelande skriver banken att svensk ekonomi har utvecklats ”förhållandevis väl”, trots spridningen av coronaviruset.

”Konjunkturutsikterna ser lite ljusare ut nu än i februari men pandemin är inte över och inflationstrycket är fortsatt lågt”, skriver Riksbanken och fortsätter:

Utesluter inte sänkning

”För att ge stöd åt ekonomin och för att inflationen mer varaktigt ska ligga nära målet på 2 procent behöver penningpolitiken vara fortsatt expansiv. Riksbanken fortsätter därför att köpa värdepapper inom ramen om 700 miljarder kronor.”

Riksbanken utesluter inte heller att sänka räntan ytterligare:

”Det är också fullt möjligt att sänka reporäntan, särskilt om förtroendet för inflationsmålet skulle vara hotat”.

Magnus Hjelmér, sparekonom på Icabanken.

Experten: Bostadspriserna kan fortsätta uppåt

Inför dagens penningpolitiska besked har en snackis varit de rusande bostadspriserna, samt oron över stigande boräntor. Men enligt Magnus Hjelmér, sparekonom på Icabanken, lär just boräntorna ligga kvar på ungefär samma nivåer, även efter dagens besked.

– Vi ser en återhämtning i ekonomin efter den tuffa tiden corona gett oss, och att det på sikt kan innebära framtida höjningar av boräntan, men inte riktigt än, säger han.

Vad blir effekten på de redan höga bostadspriserna?

– Mycket talar för att bostadspriserna kommer att fortsätta uppåt, framför allt då Riksbanken fortsätter hålla räntan låg. Efterfrågan på bostäder är stor och utbudet relativt litet, vilket gör att försäljningarna går ovanligt fort och priserna drar iväg.

Sharon Lavies råd efter beskedet: bind din bolåneränta.

”Höjer ett varningens finger”

Sharon Lavie, sparekonom på Schibsted, för ett liknande resonemang.

– Jag tror inte vi får samma utveckling som det senaste året, när villapriserna har stigit med 15–20 procent. Men en höjning på mellan 5 och 8 procent skulle inte förvåna mig alls, säger hon.

Samtidigt är hennes bolånetips i nuläget solklart: bind!

– Många säger att man ska behålla räntan rörlig, att det är billigast i längden. Men jag vill höja ett varningens finger för att det inte finns någon anledning till att hålla räntan rörlig om du kan få ett bundet lån till lägre ränta, säger hon och lägger till:
– Då får du säkerhet över tid och en låg ränta, win win.

Stefan Ingves och Riksbanken lämnar räntebesked.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu