Så många lånar på semestern

Uppdaterad 2019-08-08 | Publicerad 2017-07-17

Var tionde svensk har någon gång tagit ett kreditlån inför semestern, enligt en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio.

När halva sommaren har gått börjar plånboken gapa tom.

Var tionde svensk har någon gång tagit ett kreditlån för att ha råd med semesterlyxen.

– Det är inte alla som har tänkt till att man ska spara och ha en buffert, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna.

Under sommaren syns en ökning av hur många som tar privatlån hos bankerna.

När lönekontot har tömts behöver folk mer pengar till att till exempel renovera huset eller ta hand om båten.

Även kreditlånen ökar. Nästan var tionde person har någon gång tagit ett kreditlån inför semestern, enligt en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio.

– Det blir lite fler restaurangbesök på semestern. Du köper mer kläder och annat som du inte har tid med annars. Då händer det att pengarna som du har på lönekontot inte räcker till och då tar du lån, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna.

Kan tvingas ta kreditlån

Två tredjedelar av de som har tagit ett kreditlån har lånat pengar till en resa.

Var fjärde person har gjort det för att betala räkningar och var sjunde till olika hemmaprojekt.

Det är vanligare bland män än kvinnor att ta kreditlån, men de allra flesta har en negativ inställning till sådana här typer av lån.

Arturo Arques vill avråda från att ta kreditlån med höga räntor. Men han menar att det ibland händer saker som gör att du tvingas göra det.

– Det är inte alla som har tänkt till att spara och ha en buffert. Det kan hända att tvättmaskinen eller torktumlaren går sönder precis innan du ska åka på semester. Då kanske inte alltid bufferten räcker och kostnaderna hopar sig. Då är det lätt att du tar ett lån.

Skulden får inte överskrida värdet

I stället för att ta ett kreditlån tycker Arturo Arques att det är bättre att ha ett betal- och kreditkort.

Men se i så fall till att betala en eventuell kreditkortsfaktura i tid innan det blir en massa ränta.

Skulle du behöva amortera av ett lån finns det en huvudregel.

– Se till att du amorterar med minst samma hastighet som värdet på saken som du har köpt minskar, så att skulden aldrig överskrider värdet. En resa är till exempel förbrukad i samma stund som du kommer hem. En sådan sak ska du amortera och betala av så fort som möjligt. Så du inte ligger och betalar av på en resa som du gjorde förra året när du ska ut och resa i sommar igen.

Privatekonom tipsar: Så undviker du skuldfällor i sommar

1. Spara först och konsumera sedan

2. Låna inte till konsumtion

3. Använd betal- och kreditkort och betala en eventuell kreditkortsfaktura före förfallodatum för att undvika ränta

4. Om du lånar, se till att amortera med minst samma hastighet som värdet på saken du har köpt minskar

5. Se över alla kreditkostnader innan du tar ett lån – effektiv ränta är det viktigaste att titta på då det inkluderar alla avgifter, som till exempel uppläggningsavgift och aviseringsavgift, läs alltid den finstilta texten så att du inte missar något

6. Jämför olika aktörer och nappa inte på det första bästa erbjudandet som du ser


Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/ Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. 1 194 personer över 16 år intervjuades via webben 8–14 juli 2017. Frågan som ställdes var: Har du någon gång lånat pengar, dvs tagit ett kreditlån, inför semestern?

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln