Nytt åtal mot hjärnan i Falcon Funds-härvan

Helena Wande/TT

Åsa Johansson/TT

Publicerad 2020-06-25

Jerker Asplund, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten. Arkivbild.

Redan fängelsedömda Max Serwin samt ytterligare en svensk man åtalas i den andra delen av härvan kring pensionsbolaget Falcon Funds.

Pensionsmyndigheten har uppskattat att omkring 800 miljoner av pensionsspararnas medel försvunnit i Falcon-fonderna. Åtalet rör 480 miljoner kronor.

Det var i februari 2016 som Pensionsmyndigheten stoppade insättningar i det Malta-baserade bolaget Falcon Funds fonder. Nu, fyra år senare, väcker åklagaren åtal i den andra delen av den mycket omfattande utredningen.

– Vi påstår enligt gärningsbeskrivningen att Falcon Funds förvaltare har vilseletts att investera 45,9 miljoner euro. Som framgår av gärningsbeskrivningen påstår vi att investeringarna inte har varit affärsmässiga eftersom syftet har varit att tillskansa sig pensionsspararnas medel, säger Mårten Hallsten, biträdande förundersökningsledare på en pressträff.

Pengar försvunna

I april dömdes fyra personer för grov ekonomisk brottslighet, som beskrivits som upprinnelsen för det som senare skedde på Malta under 2015–2016. En av de dömda, Max Serwin, åtalas nu för grovt bedrägeri, alternativt grov trolöshet mot huvudman, i fem fall. Den andra 43-årige svensken åtalas för grovt penningtvättsbrott i sex fall och är belagd med reseförbud.

Det rör sig alltså om runt 480 miljoner kronor som pensionssparare förlorat. Brottsupplägget i del två påminner om det i den första delen. Gärningsmännen tillskansade sig pensionsspararnas medel genom ett upplägg med köp och försäljningar av komplicerade finansiella instrument med underliggande tillgångar som kontrollerades av de åtalade. Fonderna betalade överpris för värdepapper med lågt eller inget värde, enligt åklagaren. Pensionsmyndigheten har tidigare uppskattat att omkring 800 miljoner kronor försvunnit från Falcon Funds fonder på Malta.

– Vi har valt att inte åtala för vissa instrument utifrån en bedömning att förundersökningen ska slutföras och att vi ska ha ett åtal i rimlig tid för huvudförhandling, säger Jerker Asplund, åklagare och förundersökningsledare på Ekobrottsmyndigheten (EBM).

Straff kan förlängas

EBM har säkrat tillgångar från gärningsmännen för omkring 100 miljoner kronor, bland annat en villa i Saltsjö-Duvnäs utanför Stockholm värd 24 miljoner kronor, som enligt åklagaren betalades med brottsvinsten. På Pensionsmyndigheten pågår också ett arbete för att få tillbaka ännu mer av de saknade fondmedlen.

Max Serwin, som tidigare hette Emil Amir Ingmanson, dömdes i den första delen av härvan till fängelse i sex år och nio månader, samt att betala tillbaka mångmiljonbelopp till staten. Han har förnekat brott och förhandling pågår just nu i hovrätten. Skulle han dömas även i den andra delen kan fängelsestraffet förlängas. Åklagaren har också yrkat på tio års näringsförbud.

– Om vi utgår från att domen står sig i hovrätten kan straffet skärpas med ett år och tre månader. Men man kan aldrig få mer än åtta års fängelse sammanlagt, säger Jerker Asplund.

En 63-årig amerikan förekom tidigare i utredningen, men tidigare i juni fattade åklagaren beslut om att förundersökningen mot honom skulle läggas ned då hans dom i den första delen av härvan vunnit laga kraft. Han dömdes till fängelse i sju och ett halvt år, utvisning efter avtjänat straff samt att betala över 230 miljoner kronor till svenska staten.

Närmare 22 000 pensionssparare hade pengar i Falcon Funds fonder när Pensionsmyndigheten sade upp avtalet med bolaget. De samlade tillgångarna i fonderna uppgick då till 2,4 miljarder kronor.

Huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt är planerad att börja den 17 augusti med 40 inbokade förhandlingsdagar.

Följ ämnen i artikeln