Ny rapport: Göteborg är i lågkonjunktur

Coronaviruset slår hårt mot näringslivet i Västsverige

Uppdaterad 2020-06-02 | Publicerad 2020-06-01

På bara tre månader har landets näst största stad slungats ut i en lågkonjunktur – och bottennoteringen från finanskrisen är utraderad.

Det visar en rapport från Business Region Göteborg.

– Vi går mot klart sämre tider, säger etableringschefen Henrik Einarsson.

Efterfrågan i den globala ekonomin är bortblåst. Det slår hårt mot det mycket exportberoende svenska näringslivet. Göteborgsregionen är inget undantag.

I en ny rapport konstaterar organisationen Business Region Göteborg att konjunkturindikatorn ligger på 60,9. Det är långt under den tidigare bottennoteringen 72,3, som uppmättes under finanskrisen.

– Det innebär att Göteborgsregionen nu officiellt befinner sig i lågkonjunktur, säger etableringschefen Henrik Einarsson i en kommentar.

”Arbetslösheten kommer fortsätta öka”

I maj låg arbetslösheten på 7,5 procent i Göteborgsområdet. Drygt 40 500 personer saknar jobb eller befinner sig i arbetsmarknadspolitiska program. Det är en ökning med nästan 45 procent jämfört med samma period förra året.

– Utvecklingen vi ser nu är en kombination av tidigare avmattning och coronapandemin, vilket har dämpat trycket på efterfrågad arbetskraftskompetens rejält, säger analytikern Peter Warda.

– Vår bedömning är att arbetslösheten kommer fortsätta att öka åtminstone fram till slutet på året.

Många är korttidspermitterade

Enligt rapporten är omkring en sjättedel av alla sysselsatta i regionen permitterade. Det bidrar sannolikt till att begränsa varselvågen.

– Under årets första fyra månader har 9 200 personer varslats om uppsägning. Det kan jämföras med finanskrisens tuffaste år 2008, då 11 200 varslades, säger Peter Warda.

– Det finns skäl att anta att varseltakten kommer ligga högt ett tag framöver.

Grafik: Så ökar arbetslösheten i
Sverige

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu