Stockholm kan få arbetslöshet på 13,5 procent

Tobias Österberg/TT

Publicerad 2020-05-14

Stockholms arbetslöshet kan stiga till 13,5 procent och skatteunderlaget rasa med 1,7 miljarder kronor.

Höjd kommunalskatt är dock inte ett alternativ, enligt finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Tillsammans med partikollegan och finansregionrådet Irene Svenonius och landshövding Sven-Erik Österberg presenterade hon i dag en ny konjunkturrapport för Stockholmsregionen. Två huvudscenarier är aktuella:

Det "minst" dåliga. Arbetslösheten parkerar på cirka 11 procent över 2021 när en återhämtning sker gradvis under tredje kvartalet.

Det ännu sämre. Arbetslösheten ligger på över 13,5 procent under 2021 när återhämtningen dröjer till fjärde kvartalet.

– Det är egentligen inte mycket skillnad. Båda innebär ett allvarligt läge där vi ser en ökning av konkurser liksom arbetslöshet till väldigt höga nivåer, säger König Jerlmyr till TT och menar att Stockholm nu är i en recession.

Stockholm drabbas hårt

Bedömningen är att 50 procent av alla varsel och 30 procent av alla landets permitteringar nu drabbar Stockholm.

TT: Krasst sagt, är det inte ganska naturligt med tanke på befolkningstal?

– Vi har en stor andel men till skillnad från tidigare kriser så är det så många branscher som är drabbade. Tidigare har det varit IT- eller finanssektorn, nu slår det hårt mot alla sektorer.

TT: Men för invånare i Göteborg eller Malmö, hur motiverar ni att läget är mer akut i Stockholm?

– Krisen började här och efterverkningarna när det gäller ekonomin har blivit mer kraftfull här. Sedan har vi en stor besöksnäring vilket betyder att vi också har en stor tjänstenäring. När 7 av 10 uppger att man ska minska personalstyrkan är det allvarligt läge.

Skattehöjning inte aktuell

Utgifterna för ekonomiskt bistånd kan öka med 26 procent eller 200 miljoner kronor fram till 2021, och skatteunderlaget rasa med 1,7 miljarder kronor i år. Föga överraskande är dock inte en skattehöjning med på listan över åtgärder enligt Anna König Jerlmyr.

– Just nu blir vi kompenserade för det bortfallet och vi hoppas på ytterligare statsbidrag. Sedan ska vi givetvis göra vårt arbete med att arbetslösheten inte biter sig fast och att personer inte går ut i ett bidragsberoende. Skattehöjningar drabbar alla, även fattigpensionärer med lägst marginaler, därför ska man vara försiktig med sådana höjningar.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln