Utredare: Penningtvätt Swedbanks strategi

Joakim Goksör/TT

Ola Westerberg/TT

Publicerad 2020-03-23

Jens Henriksson, vd Swedbank, och styrelseordförande Göran Persson (via telefonlänk) kommenterar slutrapporten om Swedbanks penningtvätt under en pressträff på bankens huvudkontor i Sundbyberg.

Att hjälpa kunder med upplägg för penningtvätt var en del av Swedbanks baltiska strategi fram till 2016, anser den advokatbyrå som utrett banken.

Swedbank lät högriskkunder flytta 1 750 miljarder kronor mellan 2007 och 2019, enligt rapporten.

– Swedbank närmade sig aktivt högriskkunder, säger David DiBari, riskchef på advokatbyrån Clifford Chance, på en pressträff där rapporten presenteras.

Bland annat accepterades kunder trots att man visste att någon annan person eller organisation låg bakom dem. Data som visade på de misstänkta transaktionerna doldes samtidigt aktivt av anställda i Estland, och hölls utanför systemen.

Högriskkunder kunde med hjälp av Swedbank även i vissa fall öppna konton i utlandet, bland annat i Sverige, enligt DiBari.

Swedbank i Estland accepterade också sådana kunder som en annan bank hade slängt ut. Det sägs inte uttryckligen, men av allt att döma syftar detta på Danske Bank, ökänd i penningtvättssammanhang.

Fokus ligger på sådana särskilda riskkunder som inte varit verksamma i de länder där de haft konton. De anses särskilt suspekta i penningtvättssammanhang.

Enorma belopp

Problemet var mest utbrett i Estland. Där uppgick högriskkundernas transaktioner 2014–2019 till cirka 240 miljarder kronor, i Lettland 104 miljarder och i Litauen 70 miljarder.

Det är denna femårsperiod som advokatbyrån har granskat på djupet, men rapporten omfattar verksamheten ända från 2007. Under hela perioden har högriskkunder i de tre länderna flyttat cirka 157,5 miljarder euro – mer än 1 750 miljarder kronor i dagens penningvärde – visar rapporten.

– Det måste erkännas att historiskt har banken inte uppfört sig som den borde ha gjort. Allvarliga misstag gjordes och de beskrivs tydligt i dessa rapporter, säger Swedbanks styrelseordförande Persson via en videolänk.

Då syftar han även på Finansinspektionens svidande rapport i torsdags.

Vända på stenar

Swedbank-aktien föll med cirka 6 procent när Stockholmsbörsen öppnade efter det att Clifford Chance-rapporten offentliggjorts.

– Det kombinerade budskapet är kristallklart. Bankens styrning och interna kontroller misslyckades, säger vd Jens Henriksson.

– Jag är inställd på att fortsätta städa upp i banken. Arbetet fortsätter, säger Göran Persson.

Han lovar "vända på alla stenar".

– Vi ska vara industriledande i det globala arbetet mot penningtvätt.

Advokatbyrån skriver att Swedbanks verkställande direktörer under perioden inte förstått att högriskkunderna utgjort en allvarlig risk för banken.

Birgitte Bonnesen, vd 2016–2019, tog "betydelsefulla steg" för att minska risken med utländska högriskkunder, enligt Clifford Chance, men undanhöll information till styrelsen.

Inget avgångsvederlag

Samtidigt meddelar Swedbank att avgångsvederlaget till Bonnesen hävs. Hon fick sparken i fjol efter det att penningtvättsmisstankarna avslöjades.

Vissa av Swedbanks uttalanden relaterade till penningtvätt mellan oktober 2018 och februari 2019 har varit felaktiga eller presenterade utan tillräckligt sammanhang, konstaterar advokaterna också.

Bonnesen sade under den perioden att Swedbank inte var en del av den baltiska penningtvätten, såsom Danske Bank. Hon misstänks av Ekobrottsmyndigheten för grovt svindleri.

Rapporten är också kritisk mot Michael Wolf, vd 2009–2016, som inte fokuserade på bristerna i arbetet mot penningtvätt trots återkommande rapporter om brister.

Även tidigare styrelse, med ordförande Lars Idermark, får sig en känga. Den satte inte tillräcklig press på ledningen om de problem som presenterades.

Clifford Chance fick utredningsuppdraget av bankens styrelse och säger sig ha fått full tillgång till material från Swedbank och inga restriktioner.

Följ ämnen i artikeln