Polisen om sol-och-vårarna: ”De har noll empatisk förmåga”

”Man ska inte skämmas – man är ett brottsofffer”

Uppdaterad 2021-09-13 | Publicerad 2021-09-11

De är ofta förslagna, manipulativa och har talets gåva.

Men många sol-och-vårare anmäls aldrig då offren ofta skäms för att de blivit lurade.

– Många som luras drabbas inte bara ekonomiskt utan blir även emotionellt förkrossade. Men man ska inte skämmas, man är ett brottsoffer som alla andra, säger Jan Olsson på polisens bedrägericentrum.

Jan Olsson har i sitt arbete som polis på bedrägericentrum mött otaliga offer som drabbats av bedragare.

Han har också suttit mitt emot bedragarna i förhörsrum.

Och Jan Olsson säger att de så kallade romansbedragarna, sol-och-vårarna, är särskilt förslagna människor.

– De har ofta noll empatisk förmåga att förstå skadan de åsamkar sina offer. De har ett enormt driv att agera. Det handlar nästan aldrig om ett ensamt offer utan ofta jobbar de på flera offer parallellt, säger Jan Olsson.

Jan Olsson på polisens bedrägericentrum.

Mörkertalet av hur många som faktiskt drabbas av den här typen av bedrägerier är stort. Många skäms så mycket att de inte vill anmäla. De kanske har tömt familjens konto för att ge till bedragaren, satt sig i skuld hos banken, tagit barnens sparpengar eller belånat huset.

– Framförallt är mörkertalet störst bland män. De tycker att deras manlighet får sig en törn för att man gått på något sådant här. Men man ska inte skämmas, man är ett offer precis som alla andra brottsoffer. De här parasiterna är professionella och de jobbar med den här bedragarverksamheten dygnet runt.

”Emotionellt förkrossade”

Att många offer drabbas hårt ekonomiskt är ett faktum. Men ofta har man även investerat känslor i bedragaren. Sol-och-vårarna jobbar över lång tid och skapar en relation till offret, inte sällan en romantisk.

– För den som drabbats handlar det inte bara om ekonomi. De har lånat ut pengar men även investerat känslor vilket innebär att de inte bara hamna på bar backe utan även blir emotionellt förkrossade.

Något som Jan Olsson märkt hos de personer som ligger bakom romansbedrägerier, och gärningsmännen kan vara både män och kvinnor, är att de ofta i sina egna ögon är helt övertygade om att de inte är en förövare.

– Antagligen inser de vilken skada de åsamkar sina offer men att de skiter i vilket.