Bankkaoset i USA – detta har hänt

Publicerad 2023-03-13

Tre amerikanska banker har gått under på en vecka.

Här svarar Aftonbladets ekonomikommentator Andreas Cervenka på åtta frågor om bankkaoset i USA.

Vad är det som har hänt?

Tre amerikanska banker har den senaste veckan gått under, Silvergate, Silicon Valley Bank (SVB) och Signature Bank. De två senare har tagits över av myndigheterna, vilket betyder att de annars hade gått i konkurs.

Hur stora är de här bankerna?

SBV och Signature Bank är inga megabanker med globala mått mätt men ändå relativt stora. SBV hade innan kraschen tillgångar på motsvarande cirka 2 200 miljarder kronor vilket gör den till den 16:e största banken i USA och lite mindre än Swedbank. Men den hade väldigt många tech-bolag som kunder.

Varför gick Silicon Valley Bank under?

Tech-bolagen började ta ut pengar eftersom många av dem går med förlust och det är svårare att få in kapital idag än för ett år sedan. Silicon Valley Bank tvingades då sälja tillgångar och det utlöste förluster. Tillgångarna bestod av obligationer som faller i värde när räntan stiger. När detta blev känt spreds rädslan bland kunderna som ville ha sina pengar och det uppstod en klassisk så kallad bankrusning.

Men är inte är pengar på bank säkra?

Ja och nej. I USA precis som i Sverige finns en insättningsgaranti, där är den 250 000 dollar (2,7 miljoner) i Sverige en dryg miljon. Problemet var att många av SVB:s kunder hade satt in betydligt mer än så, pengar som de riskerade att i värsta fall bli av med. Detta satte skräck i kunder hos andra mindre och medelstora banker i USA.

Vad hände i helgen?

SVB:s kunder vittnade om att det skulle kunna uppstå kaos om de inte hade tillgång till sina konton. Det fanns också tecken på att andra banker var på fallrepet. På söndagen gick amerikanska staten in och garanterade att alla kunder ska få tillbaka sina pengar, även de med över 250 000 dollar.

Hur påverkas Sverige?

På flera olika sätt. Pensionsförvaltaren Alecta var stor ägare i både SVB och Signature Bank och ser ut att förlora flera miljarder av spararnas pengar vilket i förlängningen drabbar deras kunder.

Är svenska banker i farozonen?

Nej, inte i nuläget. Men det beror på vad som händer härnäst. Grundproblemet, att det finns enorma förluster som ruvar på olika håll efter att räntorna stigit, är inte borta. Frågan är var det dyker upp nästa gång. Om en bank i Europa får problem kan det sprida sig.

Hur påverkar det här räntan?

Att Federal Reserve och amerikanska myndigheter var tvungna att agera tyder på att systemet är under stor stress på grund av räntehöjningar. Det är inte osannolikt att Federal Reserve pausar med fler höjningar, det kommer isåfall spilla över även på Sverige.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu