Fler konkurser i krogbranschen: "Akut läge"

Helena Wande/TT

Publicerad 2020-12-01

Restaurangbranschen är en av de branscher som drabbats hårt av smittskyddsrestriktioner under coronapandemin. I november märks åter en ökning av antalet konkurser i branschen, enligt UC. Arkivbild.

November blev en nattsvart månad för hotell- och krogbranschen. Nu ökar konkurserna igen.

– Läget är fruktansvärt akut, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på branschorganisationen Visita.

Under sommaren och de följande månaderna skedde en viss återhämtning i hotell- och restaurangbranschen. Men ökad smittspridning och nya, hårdare restriktioner har nu åter fått intäkterna att åter rasa brant.

– Den 1 november var omsättningen ungefär 30 procent lägre än normalt. I slutet av november var vi på minus 75 procent. Det är svarta pisten utför, säger Thomas Jakobsson.

Liten motståndskraft

Efter mer än åtta månader av kris är den ekonomiska motståndskraften, trots stödåtgärder, på en miniminivå, på vissa håll obefintlig. Och en ökning av konkurserna i branschen är redan ett faktum.

Efter flera månader med en positiv utveckling noteras ett trendbrott när det gäller konkurser i flera branscher: transportbranschen, partihandeln och hotell- och restaurang.

Inom hotell- och restaurangbranschen ökade konkurserna med 12 procent i november jämfört med samma månad förra året, enligt kreditupplysningsföretaget UC.

– Även om det är en hög siffra är det en ganska beskedlig ökning än så länge och vi befarar att det kan bli ganska mycket värre inom kort, säger Thomas Jakobsson.

– För varje dag blir det värre och för varje dag som går kommer fler företag att ge upp.

Många söker a-kassa

Hotell- och restaurangfacket (HRF) ser en fortsatt hög tillströmning av arbetslösa som söker ersättning, mellan 800-1 000 personer i veckan söker a-kassa.

– Det är högt tryck. Redan i år har vi betalat ut ersättning till 23 300 unika individer, säger Malin Ackholt, förbundsordförande på HRF.

– Vi har en fortsatt hög andel som söker ersättning och vi ser att de här ytterligare restriktionerna som branschen har drabbats av och att det fortfarande en kräftgång – ansökningarna är ett resultat av det.

Osäkerheten inför de kommande månaderna är stor. Nya stöd har utlovats i form av förlängda korttidspermitteringar och omställningsstöd. Men några beslut är inte fattade och frågan är vilka som har råd att vänta på det, enligt branschen.

– I en redan extremt ansträngd situation kan det bli droppen som får bägaren att rinna över, säger Thomas Jakobsson.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu