Så här påverkas du av regeringens vårbudget

Satsningar på 45 miljarder på att lindra coronans effekter

Publicerad 2021-04-15

Mer pengar till skolan, förstärkt bostadsbidrag – och en miljardsatsning för att få ner arbetslösheten.

Klockan 08.00 i morse la finansministern Magdalena Andersson vårbudgeten på riksdagens bord.

– Jobben är grunden för allt vi vill göra, säger hon vid en pressträff.

Det mesta kretsade kring coronapandemin och dess ekonomiska effekter när regeringen presenterade vårändringsbudgeten på torsdagsmorgonen.

I en text på DN Debatt skriver finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) att regeringen lagt 400 miljarder kronor på olika krisåtgärder. I vårbudgeten finns reformer och satsningar på ytterligare 45 miljarder kronor:

”Coronapandemin har ställt Sverige och hela världen inför en allvarlig kris utan motsvarighet i modern tid.”

”Regeringens krisåtgärder har säkrat nödvändiga resurser till välfärden och räddat många jobb. Trots det är läget på arbetsmarknaden fortsatt allvarligt, särskilt för den som redan före pandemin hade en svag anknytning till arbetsmarknaden.”

Regeringen lägger i budgeten fram ett stort jobbpaket för att få bukt med den höga arbetslösheten. Delar av det presenterades tidigare i veckan på Aftonbladet Debatt:

”I vårändringsbudgeten skjuter vi till nästan en halv miljard kronor för att fler arbetslösa ska kunna ta del av en matchningstjänst, en extratjänst eller ett introduktionsjobb.”

Finansminister Magdalena Andersson.

På en pressträff sa Magdalena Andersson att det totalt avsätts 1,8 miljarder för att framförallt unga och andra som står långt från arbetsmarknaden ska hitta en sysselsättning.

– Det finns tre frågor som genomsyrar regeringens politik. Det är jobben, jobben, jobben. 

– Det är grundläggande för en människa att ha ett jobb och kunna försörja sig själv. Men arbete är också grunden för allt annat som vi vill göra. 

Vidare gör regeringen bedömningen att det kommer att vara fortsatt hård konkurrens om sommarjobben. Därför föreslås en ökning av anslaget på 180 miljoner kronor på detta område. En del av dessa pengar ska gå till unga från socioekonomiskt svaga miljöer.

Svantesson: ”Har inte lyckats”

Reformerna imponerar dock inte på Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

– Glöm inte att vi har rekordnivå på långtidsarbetslösheten. Den biter sig fast, och då räcker det inte att göra några käcka utbildningssatsningar, även om det är jätteviktigt med utbildning, säger hon i SVT:s ”Morgonstudion”.

– En hög arbetslöshet tränger undan välfärd, och den utmaningen har inte regeringen lyckats med.

Även Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar är kritisk.

– Regeringen siktar på en sju, åtta procent i arbetslöshet och är ganska nöjda med det. Om vi ska vara ärliga så är det massarbetslöshet, säger hon under en presskonferens.

Förlänger krisåtgärder

Mer pengar ska också satsas på extraundervisning i skolan. Barnfamiljer som lever under knappa förhållanden ska stöttas med förstärkt bostadsbidrag.

Regeringen förlänger dessutom ett antal tillfälliga åtgärder som införts under pandemin. Det gäller bland annat karensersättningen, undantag från krav på läkarintyg och riskgruppsersättningar.


Här är de viktigaste budgetsatsningarna för din plånbok

Ersättning för karensavdrag: Den som är hemma från jobbet på grund av sjukdom får 810 kronor i ersättning för karensavdraget. Föreslås gälla fram till den 30 juni.

Slopat krav på läkarintyg: Du kan få sjuklön eller sjukpenning i upp till 14 dagar innan du måste lämna in ett läkarintyg. Gäller till den 30 juni.

Ersättning till riskgrupper: De som löper stor risk att bli svårt sjuka i covid-19 och som inte kan arbeta hemifrån har rätt till ersättning. Detta ska förlängas till den 30 juni.

Höjt bostadsbidrag: Familjer som behöver stöd för att betala hyran får ett påslag som motsvarar 25 procent av summan som normalt betalas ut. Förändringen ska träda i kraft i juli. Du behöver inte ansöka om de extra pengarna.

Borttaget fribelopp: Studenter kan ha inkomster från arbete utan att studiemedlet påvekas. Gäller till den 30 juni.

Stöd för korttidspermittering: Staten tar en del av kostnaden om anställda går ner i arbetstid under pandemin. Även denna satsning förlängs juni ut.

”Coronagåva” får vara dyrare: Skattebefrielsen för presenter som arbetsgivare ger till anställda föreslås gälla även 2021. Beloppet dubblas från 1 000 till 2 000 kronor.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu