Branschens kritik mot plastpåseskatten

Saknar debatt om framtiden

Uppdaterad 2021-04-26 | Publicerad 2021-04-25

Plastpåseskatten fyller ett år nästa vecka.

Men trots ökad försäljning riktar branschen kraftig kritik mot skatten.

– Vi uppfattar det som att miljöarbetet gått tillbaka, säger Pär Bygdeson som är vd för Livsmedelshandlarna.

Den första maj i fjol infördes skatt på plastpåsar i svenska butiker. Men för branschorganisationen Livsmedelshandlarna är det ingen välkommen skatt. Pär Bygdeson, vd, anser att den är orättvist utformad. Han menar att skatten borde ha undantagits exempelvis de påsar som är återvunna.

– Det har blivit en väldig förflyttning från de plastpåsar vi hade tidigare. De var uteslutande gjorda av återvunnen plast och förnybar råvara från Sverige. Vi drev en linje från branschen om en differentierad skatt som slår mot de sämsta påsarna, säger Pär Bygdeson är vd.

Pär Bygdeson är vd för branschorganisationen Livsmedelshandlarna. Han är kritisk till den skatt som infördes på  plastpåsar för ett år sedan.

Ökad försäljning

När det gäller kundernas agerande ser han i stället en rejäl ökning när de gäller köp av mindre plastpåsar som har sämre påverkan på miljön.

– Påsar på rulle, alltså avfallspåsar, har ökat med 60 procent, säger han.

Pär Bygdeson ser även att allt fler kunder bär hem sin mat i de små, och billigare, plastpåsarna som brukar finnas vid frukt- och gröntavdelningen.

Organisationen efterlyser en debatt om hur skatten ska utformas framöver.

– Vi skulle gärna vara med, men det finns inte någon sådan diskussion, säger han.

”Skatten verkar ha haft stor effekt och det framstår som att många har hittat alternativ till plastpåsar.”, kommenterar Magdalena Anderssons pressekreterare.

Bakgrunden till skatten är ett gemensamt beslut inom EU där målet är att minska användningen av plastpåsar. I en skriftlig kommentar till Aftonbladet hälsar Magdalena Anderssons pressekreterare:

”Skatten är en del i den gröna skatteväxlingen. Syftet med skatten är att minska antalet plastbärkassar. Detta för att minska nedskräpning och mikroplaster i naturen. Det gemensamma EU-målet är 40 plastbärkassar per person och år. Innan skatten använde vi i snitt 77 påsar per år i Sverige. Skatten verkar ha haft stor effekt och det framstår som att många har hittat alternativ till plastpåsar.”

Miljöministern har inte funnits tillgänglig för en kommentar under helgen.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln