SBB:s fastigheter kan locka utländska köpare

Joakim Hugert Lundberg/TT

Publicerad 2023-05-31

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) har haft kontakter med institutionella investerare om det pressade läget på fastighetsmarknaden. Arkivbild.

Regeringen för samtal med investerare om den ansträngda situationen på den svenska fastighetsmarknaden.

Intresset för fastighetsbeståndet i SBB borde vara stort, enligt Tor Borg, analyschef på Citymark och Byggfakta.

– Det intresserar nog både inhemska och utländska investerare.

En anonym företrädare för en svensk institutionell investerare uppger för Dagens industri att han fått ett samtal under helgen från en statssekreterare i den svenska regeringen. Frågor ska då ha ställts om intresse finns för att köpa samhällsfastigheter – fastigheter med offentligfinansierad verksamhet. Det handlar om skolor, äldreboenden, kommunhus och hyresfastigheter.

– Vi har haft en dialog med olika institutionella ägare för att bilda oss en uppfattning om hur marknaden ser på situationen, och den har vi haft i närtid, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) till tidningen.

Många intressenter

Tor Borg, Citymark och Byggfaktas analyschef bedömer att den svenska marknadens fastighetsbestånd kan locka till sig flera olika sorters intressenter.

– Det finns nog en hel del som är intresserade av det här fastighetsbeståndet. Både institutionella, men det finns ju även en del fastighetsfonder som sitter på kapital, säger han.

– Det kan nog finnas en hel del utländska intressenter också. Samhällsfastigheter i sig är många intresserade av.

Uppgifterna kommer i kölvattnet av den kris som fastighetsbolaget SBB befinner sig i, med en fallande aktie och uppskjutna räntebetalningar till följd av sänkta kreditbetyg från två ratinginstitut inom några veckor.

”Vänder på alla stenar”

SBB ska inte ha nämnts vid namn i samtalen mellan regeringen och investerarna – även om det går att konstatera att det inte finns någon annan stor svensk ägare av samhällsfastigheter i lika stort behov av att sälja tillgångar.

Tor Borg konstaterar att SBB tittar på alla möjliga alternativ i dagsläget.

– Nu vänder SBB på alla stenar. Det finns ingen möjlighet att bara ta in kapital, utan det är uppenbart att man nu måste sälja saker.

Han anser däremot inte att tajmingen är märkvärdig.

– Jag ser inget konstigt i att finansdepartementet intresserar sig för det här och håller sig informerad om läget på marknaden. Det är inte så att man agerar mellanhand i den här sortens affärer, säger Tor Borg.

Återköpsklausul i få fall

Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner, har länge följt SBB:s kommunala uppköp.

– Det kommer att bli en svår uppgift för kommunerna att köpa tillbaka samhällsfastigheter. Kommunerna har i många fall inte skrivit in en klausul om återköp.

– Om inte SBB hör av sig borde kommunerna göra det och se vilka alternativ som finns och föra en diskussion om fastigheterna.

Andra tänkbara intressenter av SBB:s bestånd kan vara pensionsbolag, anser hon.

– Men det är mycket som ska klaffa för det också.

Kalla handen

Sverigedemokraterna och Liberalerna säger nej till räddningsaktioner från politiken.

– Det är ett privatägt börsnoterat aktiebolag och det är en styrelsefråga och en ägarfråga hur de vill reda ut den situation de befinner sig, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för SD till Dagens industri.

Liberalerna ekonomisk-politiska talesperson Carl B Hamilton:

– Det blir inga statliga pengar. De kommer försvinna eller gå under på det ena eller andra sättet och de är inte systemviktiga för den svenska ekonomin.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln