”En amorteringspaus nu skulle inte gynna hushållen”

Elisabeth Svantesson (M) om kritiken om brutna vallöften

Publicerad 2023-02-17

I valrörelsen duggade vallöftena tätt med utfästelser om ekonomiska lättnader.

Efter regeringens tillträde har i stället en svekdebatt bubblat om valfläsk, och hur man ska se på klara besked som snabbt förändras.

Nu svarar finansminister Elisabeth Svantesson (M) på kritiken och varför hon inte tycker regeringen brutit några löften.

Under valrörelsen var tongångarna hårda mellan partiblocken, där S, MP och C stod på ena sidan mot M, KD, L och SD på andra.

Från Moderaterna, som efter valvinst och med Tidöavtalet i ryggen kunde landa en regering med Ulf Kristersson som statsminister, kom flera tunga vallöften.

Det handlade om skattelättnader på inkomst, förändrat amorteringskrav, sänkt skatt på den populära sparformen ISK upp till 300 000 kronor och sänkta drivmedelspriser med flera kronor per liter.

Elisabeth Svantesson (M) blev finansminister i högerregeringen efter valsegern.

Kritik om brutna vallöften

Men när budgeten presenterades i höstas var det dock besvikna röster som började höras.

Kritikerna pekade på att mycket av det som kommunicerats som raka besked om förändringar nu fattades i de siffror som ligger till grund för den utstakade politiken.

Som exempel ville Moderaterna innan valet sänka drivmedelspriset med fem kronor per liter vid pump. Efter valet när ett förslag lades fram handlade det i stället om en krona – som i verkligheten blev 14 öre för bensin och 41 öre för diesel. Det på grund av en indexuppräkning som varje år fastställer drivmedelsskatterna mot den rådande inflationen.

Svantesson på valkampanj i Uppsala med Ulf Kristersson (M), numera statsminister.

”Vi tänker göra väldigt mycket”

Från regeringen kom svaret att flera av de större satsningar man tidigare lovat nu var omöjliga. Det på grund av den höga inflationen och risken att ytterligare elda på dess bana uppåt.

Det trots att utvecklingen inte på något sätt var okänd. Redan i augusti hade Konjunkturinstitutet flaggat för mörka ekonomiska moln och sannolikheten för att Sverige närmade sig en ny lågkonjunktur.

Så hur ser regeringen egentligen på debatten som har varit, och finns det någon självkritik om att de kanske lovade för mycket under valrörelsen sett till det ekonomiska läget som tornade upp sig?

– Framförallt så är det så att vi tänker göra väldigt mycket under mandatperioden, men vi kan inte göra allt i en och samma budget, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till Aftonbladet och fortsätter:

– I samband med denna budget sänkte vi drivmedelsskatten med en krona vilket var en av de största satsningarna. Vi kommer att förändra reduktionsplikten från första januari nästa år.

Kristersson och Svantesson kampanjar i Strängnäs.

Samtidigt säger hon att hon har förståelse för diskussionen kring frågan.

– Jag förstår att många väntar på det och önskar att det kunde gå snabbare.

”Läget har förändrats drastiskt”

När det gäller amorteringskravet, där både Riksbanken och Finansinspektionen varit tydliga med att en lättnad skulle slå hårt mot arbetet med motverka den höga inflationen, är det just det som finansministern nu hänvisar till.

– Bara från augusti tills nu har det ekonomiska läget förändrats dramatiskt. Då såg vi i prognoser att inflationen skulle bli drygt tre procent i år. Nu blir den väldigt mycket högre och i det läget kan man inte ha en bred amorteringspaus.

Hon pekar dock på att det finns en ventil som särskilt svårt drabbade hushåll ska ha möjlighet till.

– Den vill vi följa upp så att den verkligen fungerar mellan bankerna och hushållen. Det kommer uppgifter om att banker agerar ganska olika och det ska de inte göra utan de ska agera på samma sätt.

Svantesson på en presskonferens.

Efterlyser du att det nu kommer ett förtydligande om hur bankerna ska agera i frågan om eventuell amorteringslättnad?

– Regeringen har gett ett uppdrag till Finansinspektionen att verkligen följa hur ventilen används. Uppföljningen är viktig, men också att sätta press på bankerna att faktiskt använda den ventil som finns när många människor kämpar.

Svantesson lovar återkomma

Men att det skulle bli tal om en större förändring av amorteringskravet i nuläget slår hon alltså bort.

– Att ha en bred amorteringspaus nu när läget är betydligt sämre än vad vi såg i augusti och september skulle påverka inflationen i en negativ riktning. Det skulle inte heller gynna hushållen.

Så när det gäller vallöften generellt ska jag tolka dig som att det hände något mellan valnatten och när budgeten presenterades som förändrade er syn?

– Nej, den förklaringen gäller amorteringskravet där prognosen förändrades under hösten. När det gäller de andra frågorna så kommer vi att återkomma både vad gäller skatter och ISK. Alla de här frågorna har vi sagt att vi ska göra, men inte i samma budget. Vi har en tydlig ambition och ett gemensamt avtal mellan våra fyra partier som vi har ambitionen att genomföra.

Så de här frågorna ligger fortfarande på bordet?

– Definitivt.