Årets Beaujolais Nouveau: ”Ett riktigt pangvin”

Vinet från årets första skörd har släppts – Pär Strömberg testar

Publisert:
Vinskribenten Pär Strömberg har provsmakat årets Beaujolais Nouveau.

Årets skörd från Beaujolais och det unga, världskända vinet Beaujolais Nouveau är här.

Vinskribenten Pär Strömberg har provsmakat.

Här kommer hans bedömning.

Klockan är 00.00 natten mot den 19:e november, och uteserveringarna är fulla av förväntansfulla fransmän. När som helst släpps årets första vin – den efterlängtade Beaujolais Nouveau. Sekunderna senare skålar de med upphöjda plastglas. ”Il est arrivé!”

Så brukar firandet av det världskända primörvinet Beaujolais nouveau gå till på flera håll i Frankrike.

– I år ser det såklart annorlunda ut med alla restriktioner, men det är fortfarande en stor happening, säger Pär Strömberg, vinskribent på den webbaserade plattformen Wine Table.

Vinet släpps vid samma tidpunkt varje år, den tredje torsdagen i november. Det kommer ut på marknaden bara några veckor efter att druvorna skördats, och blir därmed årets allra första vin.

– Att släppa vinet bara några veckor efter skörd var till en början ett sätt att frigöra ekonomin, säger Pär Strömberg.

Så görs vinet

För att få ett vin att jäsa så fort använder man sig av kolsyrejäsning. Hela druvklasarna läggs i ståltankar där de pressas av sin egen vikt, vilket gör att druvorna jäser betydligt fortare.

Själva firandet startade som en skördefest i Frankrike. Med hjälp av smart marknadsföring spreds traditionen vidare till England och USA på 1970-talet.

Även i Sverige har festen firats, sedan flera decennier tillbaka.

– På slutet av 90-talet försvann hypen lite, men på senare år har naturviner börjat bli populära och Beaujolais Nouveau har fått en renässans. Många börjar få upp ögonen för lite lättare och ljusare viner igen.

Pär Strömberg har redan hunnit provsmaka årets Beaujolais Nouveau.

Hur smakar Beaujolais Nouveau?

Det är ett väldigt lätt, ljust och fruktigt vin med inslag av röda bär som jordgubbe, smultron och körsbär.

– Ibland kan den även ha en liten ton av jäst, som många brukar beskriva som ”skumbanan-smak”, säger Pär Strömberg.

Vad vet man om årets skörd?

Årets Beaujolais Nouveau kommer från vingårdar runt staden Beaujeu där jorden är blandad med sand och granit.

Även i Sverige släpptes vinerna vid midnatt den 19 november på Systembolaget.

Årets viner heter:

  • Pardon Beaujolais Nouveau 2020
  • Beaujolais-Village Nouveau Vin Nature 2020
  • Beaujolais Nouveau Domaine Jean Foillard 2020

Pär Strömberg har givetvis redan hunnit provsmaka.

– Min favorit är den från Jean Foillard. Han gör fantastiska naturviner och hans Beaujolais Nouveau är väldigt koncentrerat. Friskt och härligt och inga som helst toner av skumbanan. Ett riktigt pangvin!

Även Beaujolais-Village Nouveau Vin Natur smakade bra – ett riktigt naturvin utan sulfiter, tillägger han.

– Men Pardon Beaujolais Nouveau har en mer saftig och artificiell smak. Jag tror att den kan bli en vattendelare. Men så kostar den nästan hälften så mycket som de andra två också.

Vad passar vinerna till?

Så länge det dricks svalt passar Beaujolais Nouveau till rätt många olika rätter. För att leverera på sin absoluta topp bör vinerna lagras i max 6-12 månader efter släpp.

– Allra bäst funkar det givetvis med franska delikatesser som anklever, ost och chark. Själv ska jag laga vaktel och potatisgratäng till vinet ikväll, säger Pär Strömberg.

Det passar även till lättare mat som fisk och kyckling.

De tre Beaujolais som släpptes på bolaget 19 november 2020:

  • Pardon Beaujolais Nouveau 2020
    Frankrike, Beaujolais
    Gamay
    89:-
    Nr 96067
  • Beaujolais-Village Nouveau Vin Nature 2020
    Frankrike, Beaujolais
    Gamay
    129:-
    Nr 90081
  • Beaujolais Nouveau Domaine Jean Foillard 2020
    Frankrike, Beaujolais
    Gamay
    149:-
    Nr 95057

Fakta: Beaujolais Nouveau

  • Regionen Beaujolais mellan Bourgogne och Rhônedalen i Frankrike. Regionens ”nya” viner är det som verkligen satte Beaujolais på kartan.
  • Nouveau betyder just “ny” på franska, och det beskriver vinsorten. Vinet släpps på marknaden bara veckor efter att druvorna skördats från rankan.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.