Emma Brink Rask: Får jag inte dessert blir jag arg!

Här tipsar ”Brinken bakar” om läckra efterrätter

Publisert:

Hon tycker inte om ordet slickepott, men äger hela tolv stycken.

Däremot älskar Emma Brink Rask desserter och har fyllt en hel kokbok med läckra recept.

– Jag skulle aldrig någonsin gå på restaurang utan att beställa in dessert, säger Emma.

Många känner igen Emma Brink Rask under namnet ”Brinken bakar” med en populär blogg och sitt Instagramkonto. Förra året kom hennes första bakbok ut, ”Baka och spritsa”, där hon visade olika tekniker för vackra spritsningar.

Nu är hon aktuell med en ny bok, ”Desserter, från cheesecake, glass och pajer till praliner och macarons”, fylld med recept på läckra efterrätter.

– Jag hoppas att den här boken ska tilltala alla som vill bjuda på dessert. Min förra bok var ju mer för baknördar. Målet med den här boken är att visa att det är enkelt även om det ser svårt ut. Bara för att det ser elegant ut måste det inte vara supersvårt.

  • Hur ofta äter du själv dessert?

– Inte så ofta som jag kanske önskar. Om jag har stått hela dagen i köket och bakat så är jag ganska osugen på sötsaker. Då ser jag mer fram emot att äta riktig mat. Men jag skulle aldrig någonsin gå på restaurang utan att beställa in dessert.

  • Beställer du hellre dessert än förrätt?

– Jag vet inte vilken ond människa som skulle tvinga mig att välja.

  • Men om du inte är superhungrig?

– Jo, men en dessert slinker ju alltid ner. Så jag skulle nog välja en dessert i så fall. Men jag älskar all mat!

Emma Brink Rask berättar att hon för något år sedan var hos bekanta på middag. Det slutade inte riktigt som hon tänkt sig.

– Kvällen gick och de reste sig aldrig för att sätta på kaffe eller ta fram dessert och jag var så arg när jag åkte därifrån. Så oförskämt! Vem skulle komma på tanken att inte servera dessert?

Hur ska man då tänka när man ska välja vilken dessert man ska avsluta en middag med?

Emma har några enkla regler som hon följer.

– Det beror så klart på hur ambitiös man vill vara. Desserten ska knyta ihop måltiden. Har du bjudit på något mastig kan du bjuda på en lättare dessert, gärna något syrligt. Glass eller sorbet kan man alltid äta, även om man är proppmätt. Efter enklare mat som sallad eller soppa kan man langa fram en maffig cheesecake.

Emma tipsar om att alltid göra ett uppehåll efter huvudrätten innan desserten serveras.

– Då skapas det här suget, går det en timme så vill man gärna ha något sött.

Emma Brink Rask nya bok handlar om desserter.
  • Räcker det med en skopa glass eller måste det vara något mer för att räknas som dessert?

– Nej, det är klart att det räcker! Det beror helt på var man vill lägga ambitionsnivån. Men satsa i så fall på en riktigt god glass, gärna hemmagjord. Använder du köpt glass kan du addera maränger, kolasås eller färsk frukt för att få det att kännas lyxigt.

När det kommer till att kombinera smaker i en dessert menar Emma att allt handlar om att hitta rätt balans.

– Bara choklad är väldigt gott men lägg till en nypa salt så får du genast en bättre balans. Sött tillsammans med sött och sött blir oftast inte så bra. Servera marängen med något syrligt som till exempel citronkräm eller hallon. En maffig chokladkaka blir ju dubbelt så god med en klick luftigt vispad grädde.

Av alla sina redskap i köket vill Emma helst inte vara utan sina slickepottar.

– Jag hatar när man lämnar kvar grejer i skålar, jag vill ha ut allting och då är slickepotten ett måste, jag har typ tolv stycken. Jag önskar bara att de hette något annat, det känns så fånigt att säga slickepott, men de heter ju det.

  • Vilken är din favoritdessert?

– Jag borde verkligen ha tänkt på det här för det frågar alla nu i och med boken. Men måste jag välja så är det nog ändå en mastig, god chokladtårta.

I veckan fyller hon år, och redan nu drömmer hon om födelsedagsdesserten.

– Vi ska gå ut och äta på restaurang och då hoppas jag på någon lyxig restaurangdessert. Gärna något syrligt kombinerat med krämigt och frasigt.

”Marängsviss är nog det godaste som finns.”

Emma Brink Rasks genvägar och icke-genvägar

  • Sötad kondenserad mjölk är perfekt att använda när du inte vill koka egen kolasås i en och en halv timmer.
  • Lemon curd skulle jag aldrig köpa färdig. Den är så enkel att göra och så värd det.

Emma Brink Rasks godaste smakkombinationer

  • KAFFE passar perfekt med choklad, kokos, karamell, kanel, kardemumma och olika likörer.
  • CHOKLAD gifter sig fint med kaffe, bär, citrusfrukter, de flesta kryddor och nötter. Titta på de olika chokladkakorna i din matbutik för att få idéer på smakkombinationer.
  • CITRUSFRUKTER som citron, lime och apelsin passar med choklad, kokos, vanilj, örter, tropiska frukter och stenfrukter.
  • ÄPPLEN OCH PÄRON blir goda i desserter med kryddor, karamell och nötter.
”Jag skulle aldrig någonsin gå på restaurang utan att beställa in dessert”, säger Emma Brink Rask,

Emma Brink Rask

  • Ålder: 41.
  • Bor: Enskede.
  • Yrke: Bak- och dessertinspiratör, kokboksförfattare.
  • Aktuell med: Boken ”Desserter, från cheesecake, glass och pajer till praliner och macarons”, Semic.
  • Instagram: @brinkenbakar
  • Blogg: brinkenbakar.se
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.