Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Lutfisk med len bechamel och knaprig bacon.
Lutfisk med bechamel, bacon och ärtor
5 (6 röster)
Julen 2020
Len och fin lutfisk med nykokt potatis, bechamelsås och ärtor är en riktig klassiker till jul. Här är Niklas Ekstedts ljuvliga recept för en perfekt tillagad lutfisk.
”När man gör ett portionsupplägg till lutfisken förvandlas den till den eleganta rätt den är, med ganska fast vit fisk, len bechamel, knaprig bacon, söta gröna ärtor och den underbara nymortlade kryddpepparen”, säger kocken Niklas Ekstedt.
Lutfisk
Ingredienser
- 800 g lutfisk
- 1 msk salt
- 160 g gröna ärtor
- 80 g bacon, strimlat
- 1 gul lök, finhackad
- smör, till stekning
- kokt potatis
Bechamelsås
- 20 g smör
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 2 msk vetemjöl
- salt
- vitpeppar
- 2 msk smör, brynt
- 1 msk citronjuice
Gör så här
LÄS VIDARE
MER OM GODARE
Niklas Ekstedts bästa tips till julbordet
Godaste julköttbullarna – så gör du
25 min
”Världens bästa Janssons frestelse”
1 h 15 min
Senap och maltsill
15 min
Godaste saffranspannkakan
45 min
Ris à la malta
1 h
Trillingnötter – så gör du godbitarna
45 min
Färgstark och smakrik rödkålssallad
20 min
Saffransbullar med vanilj – ljuvliga smaker
1 h 45 min
Mini-pajer med grönkål och ädelost
1 h 15 min
Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet
Bjud på juliga tapas på långhelgens fester
Gin och tonic med enbär och lingon
5 min
Så gör du vegansk ”sill”
1 h
Niklas Ekstedt: Ät efter säsong och laga mat med förnuft
Så fixar du godaste och krämigaste äggröran
30 min
Revbensspjäll – favoriten på julbordet
2 h 30 min
Helgrillad havsabborre med gröna grönsaker
30 min
Niklas Ekstedt: Det är en stor wow-upptäckt
Grillad kyckling med mojo rojo, mandel och stekt sallad
1 h 30 min
Glace au four
1 h
Helbakad pumpa med svartkål och kålrabbi
50 min
Portvinstillverkaren: Port borde passa er svenskar
Julens klassiker à la Niklas Ekstedt
Niklas Ekstedts bästa tips till julbordet
Godaste julköttbullarna – så gör du
25 min
”Världens bästa Janssons frestelse”
1 h 15 min
Senap och maltsill
15 min
Godaste saffranspannkakan
45 min
Ris à la malta
1 h
Trillingnötter – så gör du godbitarna
45 min
Färgstark och smakrik rödkålssallad
20 min
Saffransbullar med vanilj – ljuvliga smaker
1 h 45 min
Mini-pajer med grönkål och ädelost
1 h 15 min
Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet
Bjud på juliga tapas på långhelgens fester
Gin och tonic med enbär och lingon
5 min
Så gör du vegansk ”sill”
1 h
Niklas Ekstedt: Ät efter säsong och laga mat med förnuft
Så fixar du godaste och krämigaste äggröran
30 min
Revbensspjäll – favoriten på julbordet
2 h 30 min
Helgrillad havsabborre med gröna grönsaker
30 min
Niklas Ekstedt: Det är en stor wow-upptäckt
Grillad kyckling med mojo rojo, mandel och stekt sallad
1 h 30 min
Glace au four
1 h
Helbakad pumpa med svartkål och kålrabbi
50 min