Kyckling med ugnsrostade rotsaker

Av: 

Jon Hansson

Kyckling med ugnsrostade rotsaker.
Kyckling med ugnsrostade rotsaker.

Matsmarta onsdag

Kyckling med ugnsrostade rotsaker är en favorit både till vardag och fest.

I receptet finns klimatbetyg och tips hur du kan laga ett mer miljövänligt alternativ.

Kyckling med ugnsrostade rotsaker

Antal: 4 personer

Ingredienser:

  • 2 stora potatisar
  • 2 palsternackor
  • 2 morötter
  • 1 zucchini
  • 1 citron, ekologisk/obesprutad
  • 4 kycklingklubbor eller 8 ”trumpinnar”
  • 4 vitlöksklyftor, oskalade
  • 1 tsk rosmarin
  • 4 msk olivolja
  • 250 g körsbärstomater
  • salt
  • peppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Skala potatisarna, palsternackorna och morötterna och skär i rätt stora bitar. Skölj och skär zucchinin i bitar. Tvätta citronen och skiva tunt. Lägg det skurna tillsammans med kycklingen, vitlöken och rosmarinen i en stor långpanna. Salta och peppra. Häll över olivoljan. Vänd runt allt några varv. Använd händerna, lite kladdigt men enklare. 
  3. Tvätta händerna noga. Rå kyckling är inte att leka med.
  4. Häll 1 dl vatten. Smack in i ugnen. 
  5. Skölj tomaterna, dela dem och lägg i formen efter 20 minuter. 
  6. Klubborna blir klara på cirka 30 minuter. Innertemperaturen ska vara minst 70 grader. Kolla noga med termometer eller stick en gaffel i knäleden på en tjock klubba. Saften som sipprar fram ska vara helt ofärgad.
  7. Mosa ut vitlöksklyftorna i stekskyn, rör om och servera sedan allt direkt ur långpannan.

Så blir kyckling med ugnsrostade rotsaker mer klimatsmart

  • Klimatavtryck per portion: 0,97 kg CO2e.
  • Betyg: Betyg: 3 av 5 plus
  • Du kan ersätta kycklingen med ett vegetariskt alternativ, exempelvis Quornfilé, Oumphbitar eller Like chicken-bitar. Hjälp upp smaken med ett gäng steklökar och en skvätt kyckling- eller svampfond.
  • Av ett annat hållbarhetskäl – köp gärna svensk kyckling. Svenska uppfödare använder betydligt mindre mängder antibiotika än uppfödare i många andra länder.
  • Skillnaden är inte enorm men ekologiska råvaror gör ofta ett mindre avtryck eftersom odlarna inte använder konstgödsel som oftast produceras med fossil energi. Dessutom är gifter inte tillåtna vilket är bra för den ekologiska mångfalden och lantbrukarnas arbetsmiljö.
  • Frilandsodlade körsbärstomater gör ett fem gånger så litet avtryck som växthusodlade (vanligast vintertid).

.

Källa: RISE Öppna listan 1.6, Unilevers CO2-klakylator.

.

Publisert:

LÄS VIDARE

Spagetti med köttfärssås

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Klimatsmart mat

Kycklingrecept

MER OM GODARE

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

Här är svenskarnas absoluta favoriträtt

Kycklingfilé med rostat blomkålsmos

Gulaschsoppa

Pasta med kassler och svamp

Nya topplistan: Här är svenskarnas favoriter

Kryddstekt blomkål

Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre

Laga mat med räddade grönsaker

17 munsbitar som matchar nubben

Så gör du påskbordet mer klimatsmart

45 min

Klassisk amerikansk burgare med vegofärs

Så blir brödet saftigt, gott och svinnsmart

Kräftkalas med tarte flambée: En fransk pizza

Färskostmoussetårta med jordgubbar

Så mycket mat häller vi ner i avloppet

Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen

Vilka drycker är snällast mot klimatet?

Vilt i frysen? Så lagar du perfekt stek och hittar bästa vinet

Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette

Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården

Här odlas framtidens mat

Sveriges godaste macka

Bästa tipsen för sommarlunch och picknick