Kalkon – riktig högtidsmat.
Foto: Thinkstock
Kalkon – riktig högtidsmat.

Julkalkon – så blir den saftig och god

3,8 (37 röster)

Julkalkon – servera en saftig, rykande varm kalkon med nykokt potatis och härlig gräddsås. Goda tillbehör är brysselkål, potatisgratäng eller sötpotatismos. Här är ett enkelt recept för en riktigt god och smakrik kalkon.

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 5 kg kalkon, cirka
  • 2 clementiner
  • 1 klick smör
  • 2 morötter
  • 2 lökar, små
  • 1 selleristjälk
  • Kryddsmör

  • 200 g smör
  • 2 kvistar rosmarin, bladen
  • 2 kvistar timjan, bladen
  • 75 g tranbär
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk flingsalt
  • steksnöre
  • Sås

  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl vatten
  • 1 tärningar kycklingbuljong
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk worcestershiresås
  • 0.5 tsk soja
  • sky
  • salt och peppar

Gör så här

Av: Nina Kindbro

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK